Türkiye’nin en büyük Organize Sanayi Bölgesi olan Gaziantep OSB, iş birimlerinin gereksinimlerini karşılayabilmek ve veri güvenliğini sağlayabilmek amacıyla İstar Bilgi ve İletişim Teknolojileri danışmanlığında NetApp çözümlerini kullanmaya karar verdi.
Toplamda 44 Milyon metrekare alana sahip olan Gaziantep OSB de, her biri farklı lokasyonda bulunan beş hizmet binasının aynı ağa dahil edilerek tek bir Data Center altında toplanarak merkezileştirilmesi amaçlandı.
İstar Hakkında
İstar Bilgi ve İletişim Teknolojileri 2004 yılında kurulmuştur. İstar Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sistem Entegratörü olarak otomasyon ve BT mühendisliği ile iş tasarımı yaparak proje-yazılım geliştiren, sistemi devreye alan ve servis hizmetleri veren bir firmadır. NetApp ürünleri konusundaki uzmanlığını katma değerli hizmetlerine ekleyerek, uygun maliyetli
ve verimli bilişim çözümleri üretmektedir.
İstar Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Sunucu Sistemleri, Storage Sistemleri, Bütünleşik Sistemler (Converged), Sanallaştırma Çözümleri, Veri Yedekleme ve Güvenliği, Bt Güvenliği, Network ve Alt Yapı Çözümleri, Otomatik Tanıma ve Otomatik Veri Toplama Çözümleri, İş Uygulamaları ve Sistem Entegrasyonu Hizmetleri alanlarında faaliyet göstermektedir.
İstar, bu proje sürecinde Merkez Yazılım ile birlikte projenin ölçeklendirme ve ihtiyaç analizlerini gerçekleştirdi. NetApp ürünleri konusunda uzman distribütör Avnet Technology Solutions ile projenin mimari ve konfigürasyon alt yapısı birlikte oluşturuldu.
Bu amaç için Netapp-Cisco Flexpod data center çözümü projelendirilerek hayata geçirildi. Projede Netapp alt yapısı kullanılarak Felaket Kurtarma Alt Yapısı oluşturuldu.
2016 yılının Ocak-Şubat aylarında hayata geçirilen bu proje, Türkiye OSB leri içinde ilk Flexpod projesi olması nedeniyle ayrı bir önem taşımaktadır.
Bu projeyle tüm hizmet binalarına ait veriler tek bir merkezde toplandığı için, iş sürekliliğini ve veri güvenliğini sağlamak mümkün oldu. Her hizmet birimi için ayrı ayrı yatırım yapmaktansa tek noktada yatırım yapılarak maliyetlerin azaltılması sağlandı. Sanallaştırma sayesinde sunucu ilavesi, geri yüklemesi, kurulması gibi işlemler inanılmaz derecede hızlandı. Tüm personelin sistem üzerinden dahili telefon görüşmesi yapması sağlandı. İnternete çıkış tek noktaya indirgenerek kayıt altına alındı ve güvenlik riskleri ortadan kaldırıldı. Tüm personele yedekleme ve dosya paylaşımı için disk alanı ayrılarak veri kayıplarının engellenmesi sağlandı.
Gaziantep OSB Projesi
Uygulama
Veri Merkezi – Sanallaştırma
Amaç
Her biri farklı lokasyonda bulunan beş hizmet binasının aynı ağa dahil edilerek tek bir Data Center altında toplanarak merkezileştirilmesi
Çözüm
Netapp-Cisco Flexpod Data Center çözümü projelendirilerek hayata geçirildi. Projede Netapp alt yapısı kullanılarak FKM yapısı oluşturuldu.
Faydalar
• İş sürekliliği ve veri güvenliği sağlandı.
• Tek bir noktada yatırım yapılarak maliyetler azaltıldı.
• Sanallaştırma sayesinde eklenti, geri yükleme ve kurulum gibi işlemler basitleştirildi.
• İnternet çıkışı kayıt altına alındı.
• Telefon maliyetleri azaltıldı.
• Veri kayıplarının engellenmesi sağlandı.