İsveç, güvenlik riskleri nedeniyle siber savunmasını test ediyor

İsveç, Ukrayna'daki savaşın ortasında özellikle siber savunmayı güçlendirmenin güvenlik anahtarı olduğunu belirtiyor.

İsveç’te internet altyapısına yönelik saldırıların simüle edildiği kapsamlı bir siber tatbikat devam ediyor. Ülkenin önde gelenleri, Ukrayna’daki savaşın ortasında özellikle siber savunmayı güçlendirmenin güvenlik anahtarı olduğunu belirtiyor. İsveç Savunma Dairesi genel müdür yardımcısı Lena Nyberg, İsveç’in Ukrayna’ya ekipman sağlayacağını söylediğinde siber saldırıların hedefi haline geldiklerini ifade ediyor.

Güvenlik artık riskli bir gündem

Nyberg, Ukrayna’daki savaşla ilgili siber saldırı senaryolarının Güvenli Siber adı verilen tatbikatın bir parçası olmamasına rağmen, çatışmanın kesinlikle tüm katılımcıların bir şekilde zihninde yer ettiğini söylüyor. Dairenin teknik tatbikat direktörü Tommy Gustafsson, “Güvenlik durumunun ciddi şekilde bozulduğunu görüyoruz.” diyerek Nyberg’e destek verdi.

Yaklaşık 80 teknisyen ve yönetici, askeri ve hükumet uzmanlarının yanı sıra teknoloji ve telekom profesyonellerinden oluşan ekiplerde Güvenli Siber tatbikatında yarışıyor. Teknik uzmanlar, simüle edilmiş hack’lerin kamuya açıklanıp ifşa edilmemesi veya dijital hasarı kontrol altına almak için güvenlik önlemlerinin alınması gibi kararlar veren yöneticilere durum raporları sağlıyor.

Yaklaşık 60.000 şirketi temsil eden bir ticaret grubu olan İsveç Girişim Konfederasyonu’nun kıdemli danışmanı Johan Sjöberg, birçok İsveçli şirketin, Şubat ayında Ukrayna’daki savaşın başlamasından bu yana siber güvenlik personeli ve danışmanları işe almak da dahil olmak üzere siber güvenliği geliştirmek için adımlar attığının altını çiziyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu