James Webb Uzay teleskobu, diğer kozmik tozlarla çarpışan sıcak, iyonize gaz püskürten Herbig-Haro 211’in yakın zamanda bir görüntüsünü çekti. NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu, güneşimizin milyarlarca yıl önce ilk oluştuğunda nasıl göründüğüne dair etkileyici bir görünüm sunuyor.
Teleskop, yakın zamanda 1.000 ışık yılı uzaklıkta bulunan HH 211 adı verilen bir protoyıldızın görüntüsünü yakaladı. Gördüğünüz gibi, yeni oluşan yıldız hala kütle topluyor ve bu nedenle kozmik tozla çevrili karanlık bir bulutun içinde yer almakta.
Ancak aynı yıldız aynı zamanda parlak sıcak, iyonlaşmış gaz püskürtüyor. Renklendirilmiş yüzeyler, Herbig-Haro nesneleri olarak adlandırılan şeylerdir ve yeni doğan yıldızların etrafında oluşurlar. Yeni yıldızlardan gelen iyonlaşmış gaz, yaşlı çevresindeki toz ve gazla çarpışabilir, bir şok dalgası oluşturabilir. Bu durumda, en içteki jet püskürmelerinin hızı saniyede 48 ila 60 mil olarak ölçülmüştür.
Diğer teleskoplar daha önce HH 211’i görüntüledi, ancak sadece nispeten bulanık bir görüntü sağladılar. Buna karşılık, James Webb teleskobunun güncel aynaları ve kızılötesi sensörleri, eşi benzeri görülmemiş ayrıntıda görüntülemeyi başardı. NASA’ya göre HH 211’in herhangi bir önceki görüntüsünden yaklaşık 5 ila 10 kat daha yüksek mekânsal çözünürlüğe sahip.
NASA, James Webb Uzay Teleskobu’nun HH 211 protostarının “bugüne kadar çekilmiş en ayrıntılı görüntüler” olduğunu açıkladı. Teleskobun keskin aynaları ve kızılötesi sensörleri sayesinde HH 211’in önceki görüntülerinden 5 ila 10 kat daha yüksek çözünürlük elde edildi.
Uzay ajansı, protostarın “en fazla birkaç on bin yıllık olduğunu” ve Güneş’in kütlesinin yaklaşık %8’i kadar bir kütleye sahip olduğunu belirtiyor. Ancak zamanla HH 211’in “Güneş gibi bir yıldız haline gelmesi” bekleniyor.