Jüpiter, güçlü yer çekimi kuvveti ve ana asteroit kuşağına yakınlığı nedeniyle bu tür kozmik çarpışmalara yabancı değil. Geçtiğimiz günlerde yine bilinmeyen bir nesne Jüpiter’e çarptı: Amatör gökbilimciler parlak flaşı tespit etti. Detaylara haberimizin devamından hep birlikte göz atalım.
Amatör gökbilimciler, Jüpiter’e bir gök cisminin çarptığını bildirdiler; bu, gaz devi için yeni bir kozmik çarpışmaya işaret ediyor. Etki, 29 Ağustos’ta Japonya Standart Saati ile 1:45’te (28 Ağustos 1645 GMT) gözlemlendi. Her ikisi de amatör astronomi grubu olan Rastlantısal Olay Araştırması için Organize Otomatik Teleskoplar (OASES) projesi ve Optik Geçici Araştırmalar için Gezegensel Gözlem Kamerası (PONCOTS) sistemi, olayı ilk olarak sosyal medya platformu X’te bildirdi.
Bir uzay tutkunu tarafından yönetilen MASA Gezegen Günlüğü, daha sonra Jüpiter’den yayılan ve bir kuyruklu yıldız veya asteroit çarpmasının göstergesi olan kısa bir ışık parıltısının görüntülerini paylaştı. Bu görüntüleri sayfamıza taşıyamadığımız için, daha önce yaşanan benzer bir görüntüyü aşağıda sizlerle paylaşmak istedik.
Olayı doğrulayan bağımsız farklı bir gözlem de, Henan eyaletindeki Çinli amatör bir gökbilimci tarafından kaydedildi. MASA Gezegen Günlüğü space.com’a, çarpışma meydana geldiğinde Jüpiter’in yüzeyini otomatik olarak kaydettiklerini söyledi.
Jüpiter, güçlü yer çekimi kuvveti ve ana asteroit kuşağına yakınlığı nedeniyle bu tür kozmik çarpışmalara yabancı değil. Bu çarpışmaların en dikkate değer olanı 1994 yılında Shoemaker-Levy 9 kuyruklu yıldızının parçalarının Jüpiter ile çarpışması sırasında meydana geldi. Bu olay, gezegenin atmosferinde gökbilimciler tarafından birkaç ay sonra gözlemlenebilecek gözle görülür izler bıraktı.
Son çarpışma, güneş sistemimizin dinamik doğasını ve amatör gökbilimcilerin bu gök olaylarını belgelemedeki paha biçilmez katkılarını hatırlatıyor.