Özellikle pandemi sonrasında sağlık sektöründe teknoloji anlamında gerçek bir atılım yaşandı. Gerek yapay zeka ile aşı arayışı gerekse sosyal mesafe nedeniyle robotların rolünün artması yeni gelişmelerin önünü açtı. Bunlardan en sonuncusu Simon Fraser Üniversitesi tarafından geliştirildi. Özetlemek gerekirse robot gelişmiş 3D algılayıcı sistemlerine ve hassas direnç modüllerine sahip. Bu sayede robot, adeta bir doktor gibi hastaya dokunup teşhis potansiyeline sahip olacak.
Reçete yazan robot doktor
Robotu geliştiren profesör Woo Soo Kim, “Pandemi nedeniyle hasta doktor ilişkisinin hiç olmadığı kadar mesafelere maruz kaldığını gözlemledik. Teletıp gibi teknolojilerle birlikte doktorlar hastalardan uzaklaşmış gibi olsa da robotların geliştiğini görüyoruz. Belki bir gün reçete yazan bir robot hayatımızı kurtaracak, neden olmasın?” diyor ve ekliyor; “En azından bu robotlar sayesinde doktorlar çok daha fazla veriye sahip olacak.”
Farklı yaş grupları için çözümler
Biyomedikal elektrotlardan oluşan robotun eli, şu aşamada hasta üzerinde gezerek kas hareketleri, terleme, ısı gibi birçok fizyolojik sinyali ölçüyor. Dokulardaki oksijen seviyesini de ölçen robot özellikle COVID-19 teşhisinde şimdiden önemli rol oynuyor. Robotun piyasaya sürülmesi için henüz erken aşamada olduğunu belirten Kim, uzmanlarla birlikte yoğun bir test döneminde. Ona göre, önümüzdeki 10 sene içerisinde bu tarz robotların hayatımızda büyük bir yeri olacak. Yaşlı, çocuk ve hatta bebek gibi çok farklı yaş gruplarında robotun işlevsel olması bekleniyor.