Kansere karşı direnci artıran yeni bir mekanizma keşfedildi

Beyaz kan hücreleri, kanser hücrelerini yok edebilen gerçek öldürücüler olan sitotoksik T lenfositlere dönüşmek için timusa seyahat ediyor.

İspanyol biyokimyacı Miguel Reina liderliğindeki bir ekip, kanser hücrelerini yok eden beyaz kan hücrelerini artırmanın bir yolunu buldu.

Pek çok insan bunu bilmez ama, ama göğsünün içinde, akciğerlerin üst ucunda, bir adaçayı çiçeğine benzeyen küçük bir bez bulunuyor. Timus, sadece bir ons ağırlığında. İnsan vücudunun savunucuları beyaz kan hücreleri, kemiklerin içinde oluşuyor, ancak bazıları kanser hücrelerini yok edebilen gerçek öldürücüler olan sitotoksik T lenfositlere dönüşmek için timusa seyahat ediyor. Şimdi, İspanyol biyokimyager Miguel Reina liderliğindeki bir ekip, bu hücreleri güçlendirmenin ve tümörlere ve enfeksiyonlara karşı bağışıklığı artırmanın bir yolunu buldu.

T lenfositler timustan ayrılır ve kan dolaşımı içinde dolaşırlar. Bir virüs, örneğin bağırsağı enfekte ettiğinde, bu beyaz kan hücreleri oraya gider ve enfekte olan hücreleri öldürür. Sorun çözüldüğünde T lenfositler organ içinde kalıcı güvenlik görevlileri olarak onlarca yıl kalır. Buna doku içi hafıza deniyor. T lenfositler de bağırsağa, akciğerlere veya başka bir organa bağlı olarak farklı stratejiler geliştirirler.

İlgili Makaleler

Bağırsak odak noktası olarak belirlendi

Reina’nın ekibi bağırsağı odak noktası olarak belirledi. Ardından doku içi hafıza T lenfositlerini tek tek inceledi. (Birkaç binde bir milimetre boyutundaki hücreler). Sonuçlar, bu bağırsak beyaz kan hücrelerinin hücre fonksiyonu için gerekli olan yağa benzer bir madde olan kolesterol üreten makineyi güçlendirdiğini gösteriyor. Ancak deneylerinde yüksek kolesterol içeren bir diyet, T-lenfositlerinin verimliliğini artırmak yerine azalttı. Reina, bu hücrelerin fazla kolesterol tespit ederse üretmeyi bıraktığını söyledi.

Araştırmacılar daha sonra bu kolesterol üretiminin ara ürünlerine odaklandı. Koenzim Q, hücrenin pilleri olarak bilinen mitokondride enerji üretmek için gereken bir molekül. Reina bunu “Gördüğümüz şey, T lenfositlerinin kolesterol üretim makinesini artırdığı ancak kolesterol üretmek yerine enerji üretmek için koenzim Q yapmak için artırdığıydı.” şeklinde açıklıyor. Grubu, kanserli farelerin hayatta kalma süresini uzatan mevcut bir ilaç dahi belirledi: zaragozic acid A. İspanya’nın Zaragoza şehrinden alınan bir su örneğinden elde edilen mantar kültüründen izole edilen doğal bir ürün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu