Pek çok kullanıcının kişisel bilgilerini saklı tuttuğu dijital platformlardan gizli hükümet bilgilerine kadar bugün hemen her kurumun DDOS saldırıları ile karşı karşıya kaldığını belirten DE-CIX Bölge Direktörü Bülent Şen, “Müşterilerimize ücretsiz olarak sunduğumuz karadelik teknolojisi ile DDOS ataklarının etkisini ortadan kaldırıyoruz. Gelişen saldırı tiplerine göre daha kapsamlı bir karadelik hizmeti üzerine çalışıyoruz” diyor.
Derya COŞKUN SAYIN
İnternet trafiğini maliyet avantajı yaratacak şekilde yöneterek, çalıştıkları kurumlar ile veri merkezi aracılığıyla tüketiciye etkin internet deneyimi sunan DE-CIX, bugün 7 ülkede faaliyet gösteriyor. 11 adet POP noktası bulunan şirket, 60 ülkede 850’nin üzerinde operatör, internet servis sağlayıcısı ve veri merkezi ile birlikte çalışıyor. DE-CIX geçen yıldan bu yana Türkiye’de ve bu kapsamda Türkiye’de internet değişim noktası hizmeti veren tek resmi kuruluş.
Türkiye’de hâlihazırda 13’ten fazla kurumla, 5 veri merkeziyle birlikte çalışan DE-CIX’in Bölge Direktörü Bülent Şen, verdikleri peering hizmeti ile ilgili olarak şunları söylüyor: “Türkiye örneğinden ilerleyelim. Biliyorsunuz geçen yılın sonunda ve bu yılın başında bir DDOS atak oldu. Finans sektörü ciddi şekilde etkilendi. Neden yaşandı bu durum? Çünkü internet trafiği önce yurtdışına dışarı çıkıyor sonrasında tekrar gelip buradaki sunucuya bağlanıyor. Bu aslında bir güvenlik zafiyeti. Böyle olunca siber suçlular için uygun saldırı zeminini de yaratmış oluyorsunuz. Bu zemini ortadan kaldırmak için trafiğin Türkiye’de kalmasını sağlamak lazım. Peering (eşleştirme) hizmeti tam da burada devreye giriyor. DE-CIX olarak, İstanbul’da verdiğimiz internet değişim noktası hizmeti sayesinde müşterilerimiz verinin tamamen Türkiye’de kalmasını sağlayabiliyor. Telekom operatörleri, internet servis sağlayıcıları ve veri merkezleri ile çalışıyoruz.”
“Peering ile bağlantı karmaşasının önüne geçiyoruz”
Peering teknolojisinin, sadece internet trafiğinin güvenliği açısından değil; internet deneyiminin kalitesi ve maliyet açısından da avantajlar sağladığını ifade eden Şen, kullanıcıların artık izledikleri bir videonun herhangi bir bağlantı sorunu ile kesilmesini olağan karşılamadıklarının altını çiziyor. Bülent Şen, “İnternet değişim noktasındaki peering, network’lerin ortak bir platform üzerinden trafik değiş tokuşu yapmasını sağlıyor. Böylece trafiğin izlediği rota kısalırken, internetteki içeriği dağıtan ve o içeriği son kullanıcıya taşıyan ağlar arasındaki mesafe de minimize ediliyor. Peering ile bağlantı karmaşasının da önüne geçiyoruz ve ağlar arasındaki mesafeyi minimize ettiğimiz için hem daha kaliteli ve yüksek performanslı bir internet deneyimi sunuyoruz hem de hizmet sağlayıcıları için ağ trafiği maliyetini azaltıyoruz” diyor.
“Daha kapsamlı bir karadelik hizmeti üzerine çalışıyoruz”
Pek çok kullanıcının kişisel bilgilerini saklı tuttuğu dijital platformlardan gizli hükümet bilgilerine kadar bugün internet trafiği içinde olan hemen her kurumun DDOS saldırıları ile karşı karşıya kaldığını belirten Şen, DE-CIX’in müşterilerine ücretsiz olarak sunduğu karadelik teknolojisi ile DDOS ataklarının etkisini ortadan kaldıran bir ağ teknolojisi sunduklarına işaret ediyor. Bülent Şen şöyle devam ediyor: “Bu teknoloji ile DE-CIX şüphe altındaki trafik akışını bloklayarak bir karadelik yaratıyor ve böylece oradaki trafiği genel ağ akışının dışında bırakıyor. Karadelik teknolojisini kullanan İnternet Hizmet Sağlayıcısı, saldırı altındaki trafiğin gerçekleştiği rotayı ayırarak, genel akıştan düşürüyor ve daha önceden tanımlanmış bir IP prefix’ine yönlendiriyor. Bu tanımlı prefix üzerindeki IP adresinde bulunan her veri ise boş bir rota üzerinde yani karadelikte hapsoluyor. Şu an biz DE-CIX olarak bu teknolojiyi müşterilerimize sunduğumuz hizmet paketinin içinde sunuyoruz, ek bir bütçe talep etmiyoruz. Ancak gelişen saldırı tiplerine göre daha kapsamlı bir karadelik hizmeti üzerine çalışıyoruz.”
Türkiye’nin internet değişim noktası konusunda çok büyük adımlar atılabilecek bir pazar olduğuna inandıklarını dile getiren Bülent Şen, “Türkiye, stratejik konumu itibariyle etrafındaki ülkeler için de çok önemli bir ülke. Bölgede pek çok ülkenin internet kullanım dinamikleri değişiyor. Amacımız bu değişimde İstanbul’u internet değişim noktası hizmetleri açısından Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler için ‘dijital bir üs’ olarak konumlandırmak” diye konuşuyor.
Amacımız, internetin kalitesini artırıp maliyeti düşürmek!
DE-CIX Bölge Direktörü Bülent Şen: “Türkiye pazarına geçen sene girişimizi geç değil de gerekli şartların ancak oluşması şeklinde açıklayabiliriz. Türkiye pazarında faaliyete başlamadan önce gerek BTK gerek T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile uzun görüşmeler yaptık ve gelişimiz onların desteği ile oldu. Şu an Türkiye’deki internet trafiği önce yurtdışına çıkıyor, oradan geri dönüş yapıyor. Bu durum, hem finansal hem de güvenlik açısından büyük bir kayıp. Bizim düşüncemiz, Türkiye’de bir internet değişim noktası kurarak, içeriği Türkiye’ye getirmek ve trafiği burada tutmak. Böylece internet trafiğinin kalitesini artırmak ve maliyeti düşürmek. Türkiye’de bu konunun önem kazanması ve hem kamu hem özel sektör tarafında gerekli yatırım önceliğinin oluşması yeni yeni gerçekleşiyor.”