Küçük bir işletmeyi yönettiğinizde, bir çok şey ile ilgilenmeniz gerekir. Şirketinizin sektörüne bakmaksızın, artık mutlaka bir internet bağlantısına sahip olmanız gerekiyor.
Sabit ve Ethernet tabanlı kablolu bağlantıların modası geçti. Günümüzde artık neredeyse her şirket kablosuz internet bağlantısını tercih ediyor. Kablosuz cihazların ve ağ ürünlerinin fiyatlarındaki düşüş ile küçük ofislerde kablosuz internet kurulumunu yapmak artık daha uygun maliyetli hale geldi. Bunun için de yapmanız gereken uygun bir kablosuz router cihaz seçmek.
İşte küçük işletme kurulumları için ideal bir kablosuz router seçmenin yolları;
Piyasadaki mevcut modellerin bolluğu göz önüne alındığında, doğru kablosuz router’ı seçmek küçük işletme sahipleri için sıkıcı bir görev haline gelebilir. PC donanım fiyatları son yıllarda önemli ölçüde düştüğünden beri maliyet artık tek etken değil. Bununla birlikte, ağınızın boyutu, bant genişliği, güvenlik ve yükseltilebilirlik gibi diğer hayati faktörleri de düşünmeniz gerekiyor.
Küçük işletmeler için bir kablosuz router seçerken göz önünde bulundurmanız gereken başlıca faktörler listeledik.
Özellikler ve kullanım şekli
Aynı anda bir kaç bilgisayara bağlanmanıza izin veren kablosuz router’lar ve çeşitli güvenlik özellikleri ve bir kaç düzine PC’yi destekleyen üst düzey modeller bulunuyor. Bununla birlikte kullanım şekline ve erişim gereksinimlerinize bağlı olarak bir router satın almalısınız. Gerçekten birinci sınıf ve pahalı modellerde bulunan gelişmiş veri koruması ve uzaktan erişim özelliklerini kullanmanızın gerekip gerekmediğini analiz edin.
Bağlantı türü
Router’lar günümüzde hem kablolu hem de kablosuz bağlantı özellikleriyle donatılabilir. Çalışma alanınızın ihtiyacı olan web erişimine hangi türün uygun olduğunu bulun. Örneğin ofis küçükse ve yalnızca bir kaç masaüstü bilgisayarınız varsa, kablolu erişimi destekleyen bir router kullanmak daha doğru olacaktır. Bununla birlikte, hızlı büyüyen işletmeler için her iki erişim türünü de destekleyen bir yönlendirici kullanmak daha mantıklı olabilir. Router’da kaç tane Ethernet yuvası bulunduğunu da mutlaka kontrol edin.
Tek WAN ya da Çift WAN
Çoğu giriş seviyesi router’lar, ofisin kurum içi ağı’ndan World Wide Web’e ana ağ geçidi olarak çalışan tek bir WAN portuna sahiptir. Ancak bir router’un web’e bağlanmak için tek bir bağlantı noktasına sahip olması bazen riskli olabilir. Bağlantı noktası herhangi bir nedenden dolayı tıkanmalara neden olursa, ağ PC’lerinden hiç biri ağa erişemez. Bu nedenle, iki WAN bağlantı noktasına sahip bir router modelini tercih etmek daha doğru olabilir.
Bant Genişliği dağılımı ve web erişimi
Çalışma alanınıza bir kablosuz router aldığınızda ve kullanmaya başladığınızda, cihaza ve web’e erişen PC sayısı sınırlıdır. Ancak bu zamanla değişir. Daha fazla kullanıcı aynı router üzerinden web’e eriştiğinde, bant genişliğini dağıtmak ve senkronize etmek gerekli hale gelir. Bazı router’larda, WDS ya da Kablosuz Dağıtım Sistemi adı verilen bir özellik bulunur. Router’ları kullanarak, ofiste VPN’ler kurmak daha kolay hale gelir. Bu, sahiplerin ihtiyaçlarına göre trafiği ayırmasına olan imkan sunar.
Güvenlik Özellikleri
Eğer iş yerinde kablosuz bir kurulumda internete erişen çok sayıda çalışana sahipseniz, güvenliği asla göz ardı etmemeniz gerekir. İş yerinde güvenlik ilk önceliğiniz ise, dahili şifreleme teknolojisine sahip router’lar satın alabilirsiniz. Daha pahalı bazı router’larda, web erişimini filtrelemek için donanım tabanlı güvenlik duvarını da bulabilirsiniz. Bu modeller, çeşitli ağ saldırılarından korunmanızda daha etkilidir. İdeal olarak, WPA2 Güvenlik protokolünü içeren bir router satın alarak güvenli tarafta kalabilirsiniz.
Kapasite
Bir kablosuz router’ın ofiste LAN’daki (Yerel alan ağ) verileri dağıtabilme hızı bir modelden diğerine değişiklik gösterebilir. Üretilen işin hacmine bağlı olarak bu, ofis bilgisayarlarındaki web erişimi hızında önemli rol oynar. Router’ların farklı miktarda Flaş bellek ve RAM’leri vardır. Günümüzdeki çoğu router hızlı Kablosuz-N teknolojisini (802.11n) desteklemektedir.
İçerik Filtrelme
Küçük işletme kurulumunuzda, çalışanlar için kısıtlayıcı web erişim ayarı yapmak isteyebilirsiniz. Dürüst olmak gerekirse, hiç bir şirket sahibi çalışanlarının sürekli Facebook hesaplarını kontrol eden çalışanlar görmek istemez. Ayrıca, çalışanlara web’e tam erişim vermek, kötü amaçlı yazılım indirme riskini de artırabilir. İşletmenizdeki çalışanların her web sitesine erişememesini sağlamak istiyorsanız dahili içerik filtreleme özelliklerine sahip bir router ihtiyacınız olacaktır. Ağ yöneticileri, router’ların kurulumundan sonra da ayarlarını değiştirebilirler.
Misafir Kablosuz Ağı
Bu, önemli bir özellik gibi görünmeyebilir, ancak uzun vadede sizi büyük zorluklardan kurtarabilir. Bir konuk ya da müşteri, ofis ağınıza geçici olarak erişmek istediğinde, bu özellik sizi mutlu edecektir. Bu seçenek ile ana ağ şifrenizi misafirlerinize göstermeden onlara sınırlı bir kapasitede ağa erişmelerini sağlamış olursunuz.