Küresel gelişen işgücü araştırması sonuçları açıklandı

  • İş Hayatı + Özel Hayat = Hayat: Teknolojideki yenilikler devam ettikçe, insanlar mesleki yükümlülüklerini ne zaman ve nerede yerine getireceklerini seçme konusunda daha fazla esnekliğe sahip oluyor. Tüm dünyada çalışanların yüzde 64’ü, en azından bazı işlerini mesai saatlerinden sonra evlerinde tamamlıyor. Gelişmekte olan ülkelerde, işverenler çalışanlardan giderek yükselen bir oranda evdeyken erişilebilir olmalarını bekliyor. Bu ülkelerdeki çalışanların yüzde 83’ü, iş e-postalarını mesai saatlerinden sonra da kontrol ettiklerini söylüyor. Gelişmiş ülkelerde ise bu oran yüzde 42.

Yöneticiler için iş hayatı ile özel hayat arasındaki sınır, diğer çalışanlarda olduğundan daha belirsiz. Yöneticiler, diğer çalışanlara göre özel teknolojilerini iş için daha sık kullanıyor (yüzde 37’ye karşılık yüzde 64). İş teknolojisini özel amaçlar için kullanmak üzere eve götürüyor (yüzde 20’ye karşılık yüzde 45) ve işte kişisel web sitelerini / uygulamalarını / yazılımlarını kullanıyorlar (yüzde 49’a karşılık yüzde 67).
Tüm dünyada çalışanların yarısından fazlası, kişisel cihazlarını iş için kullanıyor ya da gelecekte bunu yapacaklarını düşünüyor; yüzde 43’ü ise kişisel cihazlarını, şirketlerinin haberi olmaksızın, gizlice iş için kullanıyor. Akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar bu alanda başı çekiyor.

  • Mutlu Çalışanların Sırrı Teknoloji: Dünyada her dört çalışandan biri işyerinde kendilerine sunulan teknolojiden etkilendiklerini, üretkenliklerini artıracak daha iyi teknolojilerin sunulması durumunda yeni bir işe geçmeyi düşünebileceklerini söylüyor. Yetersiz teknoloji yüzünden işlerinden ayrılmaya en yatkın olanlar ise medya ve eğlence sektöründe çalışanlar. Özellikle yönetici pozisyonunda ve gelişmekte olan ülkelerde çalışanlar, mevcut işverenleriyle çalışmaya devam etmek için en ileri teknolojiyi bekliyor; aksi takdirde başka işleri değerlendiriyorlar.

Çalışanların yüzde 76’sı, geçen yıl teknolojinin çalışmalarında etkili olduğunu belirtirken; yüzde 46’sı teknolojinin üretkenliklerini artırarak daha hızlı iletişim kurmalarını sağladığını belirtti.
Küresel olarak çalışanların yarısından daha azı, BT birimlerinin teknolojileri seçerken çalışanların görüşlerini dikkate aldığını belirtiyor. Gelişmekte olan ülkelerde çalışanlar BT’nin kararları üzerinde daha fazla etkiye sahip olduklarını hissediyorlar.

  • İşyerinde Teknolojinin Geleceği Parlak, Ama Her Şey Tamamen Otomatik Olmayacak: Çalışanlar, teknolojinin geleceği konusunda genel olarak iyimserler; teknolojinin değişip gelişmeye devam edeceğine ve işgücüne farklı yeterlilikler sağlayacağına, ancak insanların çalışma biçimini köklü bir şekilde değiştirmeyeceğine inanıyorlar. Gelecekte klavye yerine ses tanıma teknolojisinin kullanılacağını (yüzde 92), tüm bilgisayarların el hareketlerini algılayacağını (yüzde 87) ve klavye ile farenin tarihe karışacağını düşünüyorlar (yüzde 88).

Ama teknolojideki bu ilerlemeler işyerinde insana duyulan ihtiyacı ortadan kaldırmayacak. Çalışanlardan sadece yüzde 34’ü kendi yaşam süreleri içinde işlerinin tamamen otomatik olarak yapılacağı bir teknolojinin mümkün olacağını düşünüyor. Gelişmekte olan ülkelerde, özellikle BAE, Hindistan ve Türkiye’de çalışanlar teknolojiye bağlanmaya daha istekliyken; Birleşik Krallık, ABD ve Japonya’da çalışanlar çalışma hayatlarında daha fazla insani unsur görmek istiyorlar.

Araştırma hakkında detaylar

  • Araştırmanın TNS tarafından yürütülen bu kantitatif aşaması, haftada minimum 35 saat tam zamanlı çalışan 18 yaş ve üstü profesyonellerle yapılan 20 dakikalık online mülâkatları kapsıyor.
  • Dünya genelinde 12 ülkeden (ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Japonya, Brezilya, Çin, Hindistan, Rusya, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Güney Afrika) 9 sektörde (finansal hizmetler, imalat, perakende, medya ve eğlence, sağlık, eğitim, kamu görevleri, kamusal sağlık hizmetleri ve kamusal eğitim) faaliyet gösteren küçük, orta ve büyük ölçekli şirketlerden 5 bin çalışanla görüşüldü.
  • Anket, geleceğe yönelik unsurları içeren şu başlıkları içeriyor:
    • Teknoloji Adaptasyonu ve Kullanımı
    • İşyeri Ergonomiği
    • İş / Özel Hayat Dengesi ve Üretkenlik
    • Kariyer Gelişimi
  • Çalışma süresince çalışanların yanı sıra üst düzey şirket ve BT liderleri, analistler, teknoloji uzmanları ve fütüristlerden oluşan 21 uzmanla görüşüldü.

Türkiye’de tamamlanan bu 150 mülâkat; küçük (1-499 çalışan), orta (500-4999 çalışan) ve büyük ölçekli (5000+ çalışan) şirketlerden katılımcılarla gerçekleştirildi. Katılımcıların çalıştığı şirketlerin ait olduğu sektörler ise şöyle:
o   Özel: Finansal Hizmetler, İmalat Sanayii, Perakende, Medya & Eğlence, Özel Sağlık, Özel Eğitim
o   Kamu: Devlet, Kamu Sağlığı, Kamu Eğitimi
Şirket ölçeği kırılımı ise;
o   Konuşulan kişi sayısı: 150
o   Küçük Ölçekli İşletme 105 (%70)
o   Orta Ölçekli İşletme 27 (%18)
o   Büyük Ölçekli İşletme 18 (%12)
 

Önceki sayfa 1 2

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu