Son raporlar şirketlerin son dönemde açık kaynak kodlu yazılım konusunda “irrasyonel korkuların” yenildiğini ve güvenlik kaygılarının geride bırakıldığını ortaya koyuyor.
Açık kaynağın kurumsal alanda kullanımı artık daha fazla CIO’nun, IT yöneticisinin ve CTO’nun gündeminde. Açık kaynak kodlu yazılım kavramının kullanılan yazılıma alternatif olacak şekilde daha özgür, daha esnek, daha çevik; aynı zamanda daha uygun maliyetli, kod kalitesini geliştiren ve sağlayıcı sınırlarını kaldıran nitelikleriyle keşfedilme ve adaptasyon sağlama konusunda önemli düzeyde yol kat ettiğini söylemek mümkün. Raporlar İngiltere’de şirketlerin son dönemde açık kaynak kodlu yazılım konusunda “irrasyonel korkuların” yenildiğini ve güvenlik kaygılarının geride bırakıldığını ortaya koyuyor.
Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Linux Foundation tarafından Kurumsal Son Kullanıcı Eğilimleri konusunda hazırlanan raporda, geçtiğimiz dört yılda özellikle bulut yapısındaki büyümeyle birlikte her yıl kurumsal alandaki Linux dağıtımının önemli bir artış yakaladığına dikkat çekiliyor. Red Hat CEO’su Jim Whitehurst CIO’ya verdiği röportajda son dönemde CIO’ların açık kaynağa olan eğiliminde ciddi bir artış olduğunu dile getiriyor. Dünyanın ilk milyar dolarlık açık kaynak şirketinin CEO’su açık kaynak konusunda şunları söylüyor: “Metalaştırma anlamında açık kaynak daha düşük maliyetli olmasıyla ön plana çıkmıştı, fakat açık kaynak şu anda CIO’ların gerisinde kalmak istemediği daha yenilikçi bir kavram olarak ön planda.”
Son dönemde pek çok CIO’nun açık kaynak yazılım ve araçlarını kabullenmesi ve kurumsal alanda açık kaynak yazılımını kullanmak konusunda görüşler belirtmesi göz ardı edilmemesi gereken noktalar arasında yer alıyor. İşte size Savunma Bakanlığı’ndan Goldman Sachs’a, Goldman Sachs’dan Daily Telegraph’a ve hatta NHS’ye kadar pek çok farklı şirket veya kuruluşun 14 CIO’sundan açık kaynağın kurumsal alana adaptasyonunun sağlanması ve kullanılması yönünde yorumlar…
“Artık daha fazla açık kaynak odaklı organizasyonlar haline geldik, dolayısıyla stratejik teknolojilerimizin büyük bir kısmı sağlayıcılar tarafından sunulmuyor. Çözüm ortaklarımızdan satın alınacak ürünlerden farklı olarak işlerimize sağlayabilecekleri özelliklere ve hizmetlere odaklanıyoruz. Alanında gerçekten pazar lideri olan Vertica ve Adobe gibi bazı kilit ticari uygulamaları kullanmaya devam ediyoruz. Fakat buna paralel olarak yeni teknolojilerimizin yüzde 90’ının altyapısında bütçe harcamalarını lisans ve donanım dışında bu teknolojileri üst noktaya taşıyacak açık kaynak oluşturuyor. Belirlediğimiz yeni strateji bu yıl içerisinde oldukça başarılı olduğumuz bir strateji. Nitekim, hali hazırda yüzde 60’ını taşıdığımız geçmişteki sistemlerimizin toplamda yüzde 95’ini 2015 sonu itibariyle açık kaynağa taşımış durumda olacağız. Açık kaynak kapsamlı ve pahalı ticari çözümlerden farklı olarak kendi alanında dar kapsamlı ve en iyi çözümlere odaklanmanızın önünü açıyor.”
Tim Jones, Moneysupermarket.com CTO
“Açık kaynak bizim için her zaman önemli olmuştur. Tüm açık kaynak teknolojimizi yönetmek ve birbirine bağlamak için oldukça büyük bir ekibe sahip olmamızın arkasındaki en önemli nedeninin bu olduğunu söyleyebilirim. Ve bana göre bu durum her geçen gün çok daha önemli hale geliyor. Ayrıca bir şeyleri hızlıca ekleme ve çıkarma imkanı açık kaynağın ötesinde açık standartlara sahip olmak anlamına geliyor. Şirketlerle Lego tuğlalarını neden oluşturma ihtiyacımız olduğu yönünde her zaman görüşüyorum. Şu anda Duplo’ya sahibiz. Pek çok büyük parçanın bulunduğu bu altyapıyı küçük mikro servislere çevirmemiz gerekiyor. Eğer daha küçük bileşenlerle çalışıyorsanız düzenli bir şekilde oldukça küçük yapılar oluşturmak sizin elinizde. Yaptığımız her şey açık kaynak odaklı. Eğer şu anda değilse bile kısa zamanda olacak.”
Sharon Cooper, BMJ CTO
“Çok daha fazla şirketin kritik senaryolarda açık kaynak araçlarını kullanacağını göreceğiz. Hiç şüphesiz bizi de bu sürece dahil edebilirsiniz. Ve bu süreçte kritik uygulamalarda daha önceki kullanım alışkanlıklarımıza kıyasla sağladığımız maddi faydaların neler olduğunu oldukça iyi görüyoruz. Çünkü var olan birden fazla örnekle bunu yapabilmek çok daha kolay.”
Finbarry Joy, William Hill CTO
“Elimizde geldiğince açık kaynak kullanıyoruz. Dijital platformlarımızda ve analizlerimizi açık kaynak ile yürütüyoruz. “
Mark Dearnley, HMRC Chief Digital and Information Officer
“Hükümetin neden farklı bir alan için tescillenmiş özel bir yazılıma odaklanması gerekir? Açık kaynak potansiyelini kullanmaya ihtiyacımız var. IT’nin dış kaynaklandırılmamalı kitle kaynaklandırmalıyız. Uygulamamızı açık kaynak haline getirerek kitlenin gücünden sonuna kadar faydalanabilmek mümkün. Fakat bu süreç için ortak çalışma yürütmek en temel noktalar arasında yer alıyor. Kodu paylaşmayı son derece makul hale getiren nokta ortak çalışmanın çok daha iyi olduğu durumlarda aynı şeye defalarca para ödeme zorunluluğunun ortadan kalkması. Mevcut pazarı, ortaçağ pazarını dağıtarak yeniden tanımlamamız gerekiyor. CIO’ların kötümser bakış açısına sahip satıcılarla rekabet etmesi ve olaylar karşısında dirençli olması son derece önemli.”
John Jackson, Camden Council CIO
“Bilindiği gibi Savunma Bakanlığı gelişen ve rüştü ispatlanmayan teknolojilerin adaptasyonu konusunda son derece dikkatlidir. Ancak şu anda ücretsiz olarak erişilebilir olan açık kaynak özelliklerine ve hizmetlerine adapte olmamız gerekiyor.”
Milk Stone, Minisftry of Defence Chief Digital and Information Officer
Oluşturduğumuz ürünler bakımından sahip olduğumuz lisanslı yazılımın belki de tek büyük parçası olan Oracle’dan uzaklaşıyor ve Postgre’e geçiş yapıyoruz. Geçiş yapmamızın en önemli nedeni ise performans ve aynı zamanda maliyet. Oldukça büyük miktarda ve gerçekten önemli kısmını kullanmadığımız bir sistemden vazgeçiyoruz. Veritabanları ile yaptığımız şey oldukça kolay. Karmaşıklığa ihtiyacımız yok ve oldukça az işlev kullanan araçlarımız mevcut.Tercihlerimizi değiştirmenin diğer nedenleri ise erişim hızı ve bir şeyleri daha hızlı yapabilme imkanı.”
Sharon Cooper, BMJ CTO
NHS Spine 2 ile SQL’den açık kaynak NoSQL veritabanına geçiş yaparak açık kaynak kullanmaya başladık. Cesur bir hareket olmasına karşın yaptığımız şey doğru. Aynı zamanda güvenlik ortamımızda ve NHS’nin yerine getirdiği işlevlerde NHS’yi desteleyen Postgres’i kullanıyoruz. SQL’den tamamen vazgeçmedik. Fakat temel felsefemiz veritabanımızın açık kaynak kullanması yönünde. Şu anda altyapımızın önemli bir kısmı açık kaynak. Açık kaynağın kurumsal olarak desteklenebilmesi mümkün. NHS bu konuda oldukça büyük bir atılım. Tüm altyapımız açık kaynak olmamakla birlikte özel çözümler kullandığımız fakat açık kaynak ile değişime gidebileceğimiz alanlarımız mevcut.”
Andrew Meyer, NHS Spine 2 Program Başkanı
“Mevcut uygulamalarımız büyük oranda tescilli çözümler; son derece az büyük sağlayıcıların pazara ele geçirdiği ortamda hükümet alanında gerçek anlamda açık kaynağı savunulduğu bir durum söz konusu değil. Açık kaynak konusunda özellikle ürünler satın alan ve güvenlik konusunda endişeli olan CIO’lar arasında pek çok kötümser görüş ve izlenim bulunuyor.”
John Jackson, Camden Council CIO
“Goldman Sachs’ta daha önceleri düşünülebilecek en çılgın şey kendi yazılımını yapmaktı. Kendi yazılımımızı oluşturma sürecimizi bir buçuk milyar satır yazılım kodu yazarak tamamladık. Şu anki düşünce ise oldukça farklı. Akıllarda olan düşünceyi “İndir, oluştur, satın al.” Olarak değiştirdik. Açık kaynak yazılımına büyük oranda adapte olan ve açık yazılıma artan destek konusunda büyük ölçekte katkıda bulunan bir organizasyonuz. Mühendislerimiz Goldman Sachs içerisinde her geçen gün daha fazla yaygınlaşmayı başararak kendi mesajlaşma hizmetlerini oluşturmayı ve bunu sektörün geri kalanına taşımayı başardılar.”
Martin Chavez, Goldman Sachs CIO
CIO 100 Liderleri ve Açık Kaynak
Açık kaynak teknolojileri her yıl yayınlanan CIO 100’de de fazlaca söz edilen kavramlardan birisi oldu. Açık kaynağı medya ajansı için bir numaralı sağlayıcı olduğunu söyleyen MEC şirketinin Bilgi Direktörü Trevor Attridge ile benzer şekilde Post Office CIO’su Lesley Sewell kendi organizasyonlarında yeni dijital platformun “bulut ve açık kaynak sistemi tabanlı olacağına dikkat çekiyor. İngiltere Hükümeti CTO’su Liam Maxwell ve Capital One CIO’su Rob Harding açık kaynak yaklaşımını dönüşümü mümkün hale getiren kritik teknolojilerden birisi olarak tanımlıyor.
NHS’de Açık Kaynak
NHS organizasyonları NHS Trust’ın bir CIC şirketi olmasına karşın açık kaynak koda her daim mesafeli olduğu bilinen bir nokta. Fakat bu durumun 2015 yılının başlangıcında elektronik hasta kayıt sistemi geliştirilmesine açık kaynak kod geliştiricilerinin dahil olduğu süreçle büyük oranda değiştiğini söylemek mümkün. NHS England bu şekilde açık kaynağın dijital sağlık alanında hizmet pazarını ateşleyebileceğine dair işaretler vermeyi başardı. Açık kaynak geliştirmeleri için bilgi merkezi kurulması konusunda St Helens ve Knowsley Teaching Hospitals NHS Trust Neil Darvill şunları söylüyor: “Sağlık alanındaki hizmetlerde yeni sistemler geliştirmenin hız ve esneklik konusundaki sınırlamaları olduğunu söylemek mümkün. Oluşturulan toplulukla en iyi pratiğin paylaştırıldığı ve ödüllendirildiği bir ortamı sağladık. Bu durum NHS üzerinden sağlık alanındaki şimdiki ve gelecekteki ihtiyaçları karşılamak adına girilecek kodları adapte olabileceğimizi ve geliştirebileceğimizi ortaya koyuyor.”
Red Hat CEO Jim Whitehurst
Red Hat, kurumsal alana açık kaynak sağlayan, 2012 yılında 1.13 milyar dolar yıllık gelir açıklayan bir şirket olarak dünyanın ilk milyar dolarlık açık kaynak şirketi olmayı başardı. Şirket CEO’su Jim Whitehurst, organizasyonlarının aralarında İngiltere’nin Sky News, Telegraph Media Group ve University of Reading şirketlerinin yer aldığı küresel Fortune 500 listesinin yüzde 90’ından fazlası için sağlayıcı olduğunu belirtiyor. Telegraph Media Group CTO’su Toby Wright, 2015 yılının Eylül ayında Red Hat JBoss Fuse kullanarak yapılan açık kaynak entegrasyonunu organizasyonlarının dijital içeriği dijital dönüşüme konumlandırmada çoklu platform stratejisinin merkezine aldığını belirtmişti. Wright, açık kaynağın farklı sunucu platformları tarafından sağlanan veri uyumsuzluğunun eşleştirilmesiyle daha önceki işlem sürecinde olandan farklı olarak noktadan noktaya entegrasyonla daha belirgin hale gelecek olmasını şu şekilde özetliyor: “TMG konusundaki en önemli engel yeni gelir yaratacak ürünlerin doğru maliyetlerle ulaştırılması yönünde tekrar oluşturulan altyapı sistemlerinde gerçekleştirilecek entegrasyonunla ilgili sıkıntılarla mücadele etmek önem taşıyor.”
Red Hat’ın önde gelen uzmanları TMG’ye istenilen platformun mümkün olan en yüksek performans düzeyinde oluşturulabileceğinin garantisini vererek TMG’nin küresel ürün pazarına dahil olmasını sağladı. Dolayısıyla yapılan tercihin mükemmel bir seçim olduğu aşikar.