Veri odaklı kuruluşların rekabet avantajı elde etmeleri veya rekabeti sürdürmeleri için kurumsal veri yönetimi platformları bir zorunluluk haline geldi.
Bulut veri yönetim şirketi Rubrik ve araştırma şirketi IDC tarafından yürütülen araştırma, veri yayılımı ve BT organizasyonlarının verileri yönetmeye nasıl hazırlandığına odaklandı. Ankete katılan BT liderlerinden %80’inden fazlası veri yayılmasının, kuruluşlarının bugün ele alması gereken en kritik sorunlardan biri olduğunu söylüyor.
Kurumsal işletmeler tarafından üretilen veri miktarı hızla artmaya devam ederken güçlü, politika odaklı bir veri yönetimi platformu iş başarısı için zorunludur. Birçok kuruluş, bulut stratejilerini benimsediğinden veri parçalanması sorununa katkıda bulunacak şekilde verilerini yönetmek ve güvence altına almakta zorlanıyor. Değerli veriler artık çok sayıda fiziksel konuma ve farklı depo türlerine yayılıyor. Bu da veri yayılımı ve parçalanması problemi yaratıyor, yani uygun paydaşların nitelikli iş kararları vermek için doğru verileri nerede bulacağına veya nerede bulamayacağını bilmediği anlamına geliyor.
Şirketlerin yönetmesi gereken veri hacminin de iki yılda bir, iki kattan fazla artması beklendiğinden IDC analistleri, veri yayılımını yönetme zorluğunun gittikçe daha karmaşık olacağını tahmin ediyor. Analistler, BT liderleri COVID-19 krizini atlatmak için dijital dönüşüm girişimlerini hızlandırdıklarından, bulutun BT altyapılarının önemli bir parçası olduğunu ve veri yayılımını yönetme konusunda kritik bir yatırım alanı olacağını kabul ediyorlar.
Liderler iş bilgileri için verilerden yararlanmaya çalışırken, veri merkezi konsolidasyonu ve bulut göçü de pazarda farklılaşma stratejilerinin merkezinde olacak. Bu nedenle araştırma merkezleri, veri merkezlerini birleştirerek ve cloud-first stratejisini benimseyerek daha verimli BT mimarileri elde edebilir ve kurumsal riskleri azaltabilir, ayrıca bulut dağıtımlarının esnekliğini ve ölçeklenebilirliğini artırabilir.
IDC, ankete katılan CIO’ların %70’inin cloud-first uygulama dağıtım stratejisine sahip olduğunu tespit etti. Bununla birlikte, kuruluşların küçük bir kısmı verilerinden tam potansiyeli elde etmek için etkili ve verimli bir işletme ölçeğinde veri yönetimi stratejisine ve platformuna sahip. Değerli veriler, genellikle veri merkezleri, özel bulutlar ve SaaS uygulamaları gibi genel bulut konumlarına ve uzak konumlar, uç nokta cihazları ve özel IoT cihazları dahil olmak üzere uç noktalara yayıldığından bu zorluklar artmaya devam edecektir.
IDC ve Rubrik, daha iyi iş sonuçları için veri gücünü en üst düzeye çıkarmak adına işletmelerin neler yapabileceğini de incelediler. Analistler, BT organizasyonlarının hala verilerinin değerinden yararlanmaya çalıştıklarını ve sonuçlarının da önemli ölçüde etkilenebileceğini buldular.
IDC ayrıca kuruluşların veri büyümesini yönetmeye hazırlıksız olduklarını ve buraya odaklanmanın, işletmeler için sonuçları iyileştirebileceğini ortaya koyuyor. Araştırmacılara göre işletmeler, veri yönetiminin önemini anlasa da birçoğu gelecekteki veri zorluklarına hazırlanmak için yeterli şey yapmıyorlar. Kuruluşların sadece %9,2’sinde tek bir merkezi veri yönetim sistemi veya platformu bulunuyor. Kuruluşların yönettiği ve ürettiği veri miktarı büyümeye devam edecek ve bunun sonucunda bugün sağlam bir veri stratejisi geliştirmeyen kuruluşlar, veri yayılımı ve parçalanmasıyla ilgili gelecekteki zorluklar için hazırlıksız olacaktır.
IDC, bulutun da dijital dönüşüm için kritik olduğunu belirtiyor. BT ekipleri de dijital dönüşüm süreci için kritik öneme sahip olan bulut bilişim yatırımlarını (özel, genel, karma ve çok sesli) en yüksek kurumsal öncelikleri olarak görüyor. Kuruluşlar, çok sesli bir ekosisteme geçerek mevcut ortamlarını modernize etmeye çalışsalar da çoğu hala bunu yaparken önemli zorluklarla karşılaşıyor. IDC, kuruluşların bu geçişte etkili bir şekilde hareket etmelerine yardımcı olmak için buluttan önce bir çözüm aramaları gerektiğini belirtiyor. Analistler ayrıca veri yayılımı risklerini ve BT ortamını azaltacak ve veri yönetimi yeniliğini artıracak bir teknoloji çözümü ararken şu unsurlara dikkat edilmesini tavsiye ediyor: Konsolide platform, merkezi politika motoru, meta veri yönetimi, API tabanlı genişletilebilirlik ve verileri arama, alma ve sınıflandırma yeteneği.