Yeni geliştirilen nöromorfik bir algılayıcı sayesinde robotlar insanınkine benzeyen yapay bir deriye kavuşacak. Singapur Devlet Üniversitesi’ne bağlı olarak elektronik deri uzmanı Benjamin Tee ve ekibi tarafından yürütülen projeye göre yapay deri şu an insanınkinden 1000 kat daha duyarlı.
Yapay zeka algıları yönetecek
Tabii bu duyarlılık tek başına yeterli olmuyor. Nöromorfik özellikteki “beyin” algılanan hisleri (ya da bu bağlamda verileri) işleyecek. Gelişmiş görme özelliği ile birleşen yapay deri sayesinde robot, nesnenin şeklini, dokusunu, pürüz ve yumuşaklık gibi detaylarını hızlıca ayırt edebilecek. Örneğin kaldırılması gereken bir cisim için uygulanan güç fazla geliyorsa, cismi ezip bükmemek için robot hemen daha düşük bir güç uygulayacak ya da tam tersi gerçekleşecek.
Araştırmacıların nihai hedefi ise yapay bir sinir sistemi inşa etmek. Bunun için de Intel’in geliştirdiği nöromorfik işlemci Loihi tercih ediliyor. Intel’in Loihi işlemcilerinin çok daha düşük enerjilerle çok daha verimli olduğunu belirten Tee, “Önümüzdeki 50 yıl içerisinde tamamen otonom ameliyat yapan en ileri seviyede hassasiyete sahip doktor robotlar geliştirmeyi hedefliyoruz,” diyor. Tabii ki bu noktaya gelene kadar farklı sektörlerin ve teknoloji şirketlerinin yapay deriyi hiç düşünmediğimiz şekillerde yorumlayıp karşımıza çıkaracağını tahmin ediyoruz.