Meta ve Microsoft’tan yapay zeka ittifakı: LLaMA 2 piyasaya sürüldü

Meta, LlaMA'yı açık kaynak haline getirerek güvenlik ve şeffaflığı artırmayı hedefliyor.

Sosyal medya devi Meta, büyük dil modeli LlaMA 2’yi açık kaynak haline getirerek ticari ve araştırma amaçlı kullanıma ücretsiz olarak sunacağını duyurdu. Bu adım, Meta’nın rakibi olan OpenAI’nin ücretsiz olarak kullanıma açık olan GPT-4 ile yarışmasını hedefliyor. GPT-4, ChatGPT ve Microsoft Bing gibi araçların arkasındaki teknolojiyi destekliyor.

Meta, bu duyuruyu Microsoft’un Inspire etkinliğinin bir parçası olarak gerçekleştirdi ve iki teknoloji devi arasındaki iş birliğine dikkat çekti. Özellikle Azure ve Windows platformlarına olan desteğin vurgulandığı duyuruda, Microsoft da 360 platformuna entegre edilen yapay zeka araçları ve maliyetleri hakkında daha fazla detay paylaştı. Qualcomm da bu gelişmede yer alarak LlaMA’yı dizüstü bilgisayarlara, telefonlara ve kulaklıklara getirmek için Meta ile çalıştığını açıkladı.

Meta’nın basın açıklamasına göre, LLaMA 2’nin açık kaynak olarak sunulması, işletmelerin, start-up’ların ve araştırmacıların daha fazla yapay zeka aracına erişim sağlayarak deneyimlemesine olanak tanıyor. LlaMA 2, LlaMA 1’e kıyasla %40 daha fazla veri üzerinde eğitilmiş ve “kamuoyunun kullanımına açık çevrimiçi veri kaynaklarından” bilgi içeriyor. Ayrıca, diğer LLM’ler Falcon ve MPT’ye göre daha iyi performans sergilediği belirtiliyor.

Meta, LlaMA’yı açık kaynak haline getirerek güvenlik ve şeffaflığı artırmayı hedefliyor. Şirket, LlaMA 2 modelinin hem içeriden hem de dışarıdan güvenlik testlerine tabi tutulduğunu ve modelin değerlendirme ve iyileştirme süreçlerinin ayrıntılarını da açıkladı. Açık kaynak LlaMA 2, Microsoft’un Azure platformu üzerinden erişilebilir olacak. Meta, LlaMA’nın aynı zamanda AWS, Hugging Face ve diğer sağlayıcılar üzerinden de erişilebilir olacağını belirtiyor.

Meta, yaratıcı alanlardaki yapay zeka modellerinin geliştirilmesi için açık bir yaklaşımın önemine değinerek “Bugünün yapay zeka modellerine erişimin açık olması, geliştiriciler ve araştırmacıların topluluk olarak hızlı bir şekilde problemleri tespit etmesini ve çözmesini sağlayacak.” diyor. Ayrıca şirket, LlaMA 2’ye yönelik talebin büyük olduğunu belirterek bu modelin geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşacağını düşünüyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu