Nokia ve Microsoft’un her ikisi de hiç şüphesiz anlaşmadan milyarlar kazanmayı hedefliyor. Peki kullanıcılar tarafında bu birleşme neden önemli?
Aylar süren gecikmeler ve mevzuat işlemlerinin ardından Nisan ayının son cumasında Microsoft’un Nokia’nın cihaz tarafını satın alması resmiyet kazandı. Microsoft söz konusu satın alma için 7.2 milyar dolarlık devasa bir ödeme yaptı. Bunun karşılığı olarak Microsoft 32,000 yeni çalışana, Lumia’lardan oluşan bir lejyona ve elbette Android tabanlı Nokia X telefonlarına sahip oldu. Hiç şüphesiz Nokia ve Microsoft’un her ikisi de anlaşmadan milyarlar kazanmayı (ya da kaybetmeyi) bekliyor. Peki kullanıcılar tarafında bu birleşme neden önemli? Kullanıcılar gerçekten dokunup hissedebileceği Windows telefonları ve cihazları açısından Microkia birleşmesinden neler beklemeli?
Çok daha güzel Windows Phone’lar?
Bir noktayı belirtmek gerekiyor. Windows Phone’un mevcut bir bir benimsenme problemi var. Ve Nokia, Windows Phone pazarının yüzde 93’ünü kontrol ettiğinden bu Nokia’nın da benimsenme problemine sahip olduğu manasına geliyor. Açık olmak gerekirse bu pek de şaşırtıcı değil. Her ne kadar her zaman etkileyici bir görünüme sahip olduysa da Android ve iOS ile karşılaştırıldığında Windows Phone yetersiz hissettiriyor kuşkusuz. Gidişatı çoğunlukla kullanıcılar yönlendiriyor ki bu çoğu üreticinin işin daha da kolaylaştırıyor. Microsoft, Windows Phone lisansında direterek telefon üreticilerinin kararını daha da kolaylaştırıyor. Diğer bir yanda Google Android -insanların gerçekten arzuladığı- işletim sistemini ücretsiz sundu. Microsoft her zaman Windows Phone’u üst seviye bir ekosistem perspektifinden başarılı kılma motivasyonuna sahip olduysa da, şu anda Nokia telefonlarının gerçekten sattığından emin olmak için 7.2 milyar dolar nedene sahip. Nokia birleşmesi duyurulduktan sonra Microsoft Windows Phone 8.1’i çıkardı; bu, nihayet özellik açısından iOS ve Android’i yakalayan güncellemeydi ve sonunda Nokia’nın etkili donanımına çekici bir yazılım omurgası getirdi. Windows Phone 8.1’i duyurduktan hemen sonra Microsoft aynı zamanda Windows Phone lisanslarının telefon üreticileri için ücretsiz olacağını duyurdu; Nokia’nın zorlu rakiplerini bastırma amacıyla. Çoğu üreticinin Android’li bir cihaz sattıklarında Microsoft’a bir lisans ücreti ödediği dikkate alındığında, Windows Phone “ücretsiz” varsayılan Android lisansı kullanmaya nazaran daha ucuz olabilir ki bu da telefon üreticilerini daha çok Windows Phone’ları pompalamaya cesaretlendirebilir; bilhassa maliyetin endişe olduğu gelişmekte olan ülkelerde.
Daha çok ve daha iyi Windows Phone uygulamaları?
Windows Phone uygulamaları yaratmaları için geliştiricileri zorlamada Nokia ön saflarda oldu (belki de Microsoft’un kendi çabalarından daha fazla başarıyla) ve kendisi Nokia MixRadio, çeşitli Nokia Camera uygulamaları, artırılmış gerçeklik City Lens vs. gibi çeşitli birinci sınıf Windows Phone uygulamaları geliştirdi. Şu an itibariyle Windows Phone uygulama mağazası Android ve iOS uygulama mağazalarındaki oldukça yüksek olan uygulama rakamlarını muhtemelen hiç yakalayamayacak; yeni “bir kez satın al, tüm cihazlarda kullan” evrensel uygulama yaklaşımıyla dahi. Ancak büyük uygulamalardan çoğu çoktan Windows Phone’da boy gösterdi; Nokia’nın kesintisiz teşvikleri sayesinde. Microsoft’un şimdi biraz telefon satması gerektiğinden (ve belki artık Nokia’nın pazarlama ve dışa açılma takımı Microsoft’un geniş kaynağına erişim imkanı bulduğundan) uygulama mağazası stoku artabilir; özellikle Windows Phone’un gelişmekte olan pazarlarda iyi bir biçimde büyümeye başlamasıyla bunu başarabilir. Ve eğer birkaç aylık gecikmenin ardından etkileyici tasarımlara sahip daha fazla Lumia uygulaması Windows Phone mağazasına girerse, bu da iyi bir gelişme olurdu.
Daha tümleşik bir Windows Phone deneyimi?
Yazılım ve Windows Phone’ların büyük çoğunluğunun donanımını kontrol ederek Microsoft şimdi mobil kullanıcılar için daha özel, tümleşik bir deneyim yaratabilir; Google’ın Nexus cihazlarını veya Apple’ın iPhone’unu ya da Microsoft’un kendi Surface tabletinin daha küçük bir sürümünü düşünün. Microsoft halen diğer Windows Phone üreticilerinin gereksinimlerini karşılamaya ihtiyaç duysa da, Microsoft şimdi kendi Windows Phone’larını tasarlamak için bir şablona sahip. Söz gelimi Lumia ailesinin etkileyici kameraları rakip telefonlara göre önemli bir avantaja sahip. Bu avantajı kullanmak üzere Windows Phone fotoğraf düzenlemesi ve şimdikinden bile daha kolay paylaşım yapmak üzere elden geçirilebilir. Her yerde PureView! Ama biraz spekülatif olalım. Metro arayüzüne olan yaygın geçiş ve yeni tanıtılan evrensel uygulama çalışması arasında Microsoft çok arzuladığı “Windows her yerde” deneyimine çoktan yaklaşıyor. Bu şekilde Nokia’nın güçlü tarafına oynamak için Microsoft Windows’un kendisine (hatta Xbox’a) daha fazla fotoğraf geliştirme araçları eklemeye başlayabilir. Lumia’nızla bir fotoğraf çekip, OneDrive’ın da yardımıyla, bu resmi Xbox ya da Windows’unun arka planına yerleştirmek harika olabilir.
Microsoft’tan hepsinden daha iyi tasarım
Tüm o uygulama ve deneyim konuşmaları güzel bir biçimde görebileceğimiz bir sonraki şeye geçiş yapıyor. Microsoft’un tasarım üzerinde çalışması gerekiyor. Nokia bu işe gerçekten yardımcı olabilir. Evet Surface tablet’leri (Microsoft’un büyük PC bileşenleri dizisi gibi) iyi bir biçimde inşa edilmiş donanım bileşenleri; biraz kalın olmasına rağmen. Ancak onlar kişiliksiz VaporMG’den yontulmuş Windows 8’in doğal becerilerinin yalın bir hali. Daha da kötüsü tatillerden önce gelen felaket yazılım güncellemeleri onların batarya ömrünü baltaladı. Ve Windows 8’in arayüzü hakkında ne kadar az konuşsak daha iyi. (Her ne kadar gelişiyor olsa da, yavaş ama emin bir biçimde.) Nokia’nın mamulleriyle karşılaştırıldığında: Her bir Lumia estetik bir görüntü çiziyor ve onun uygulamaları bir o kadar da düşünceli. Bu firma açıkça sıradan kullanıcılara ulaşıyor. Nokia’nın ayrıntılar üzerindeki meşhur Finli dikkati Microsoft’un kalanına biraz eklenseydi tek kelimeyle fevkalade olurdu; ve eğer Microsoft tarafından satın alındıktan sonra Nokia’nın tasarımcıları harika sezgilerini kaybederse tam anlamıyla trajik olur.
Microsoft’tan daha az donanım kazası
Nokia’nın tedarik zinciri yönetimi dikkate alınması gereken bir güç; on yıllardır donanım pompalayan bir deneyimle bilenmiş. Microsoft Surface tabletleri iki yıldan daha az bir süredir çıkarıyor ve zaman zarfında sıklıkla aşırı üretim ya da düşük üretim yapıyor. Nokia’nın tedarikçi guruları Surface’in arz-talep dengesi denkleminin arz tarafına da yardımcı olabilir.
Nokia X için yürütmeyi durdurma
İlk bakışta Nokia X’in naciz varlığı Microsoft’un ellerindeki bir firma içinde “Öldür beni, beni şimdi öldür” diye çığlık atıyor gibi gözüküyor. Nihayetinde o Android çalıştırıyor. Vay canına! Ama belki de öyle değildir. Unutmayın: Microsoft kendisini şimdi bir cihaz ve servisler firması olarak yeniden tasarladı. Nokia X çokça ilgi çeken makul fiyatlı bir cihaz ve olağan Google uygulamalarından ziyade Skype, Outlook.com ve OneDrive gibi dopdolu Microsoft servisleri de öyle. Gelişmekte olan ülkelerde Microsoft servislerinin benimsenmesini teşvik eden ve tam donanımlı Windows Phone’lara kolay geçiş sağlayan sunan bir şeyle düşük maliyet Nokia’nın yaşlı Asha OS’unu değiştirmek için kullanılabilirdi. Evet, Nokia’nın sahte Windows Phone gerçeğini destekleyebilir. Her ne kadar Microsoft Nokia X hakkında hevesli olmamış olsa da, saldırgan da olmadı. Microsoft kurumsal iletişimler başkan yardımcısı Frank Shaw daha ileri giderek “bu, milyonlarca insanı paket servisler aracılığıyla Microsoft ailesine katma fırsatı sağlıyor, özellikle büyümekte olan ülkelerde” açıklamasını yaptı. Microsoft’un Nokia X’in varlığına müsamaha göstermesini bekleyebilirsiniz; şimdilik.
Yeni bir şey yok mu?
Evet, pek yeni bir şey yok. O kadar bekleyin, burada yeni hiçbir şey görmeyin. Microsoft hiçbir değişiklik yapmamak için neden Nokia’ya yüklü bir 7.2 milyar dolar harcadı? Belki Nokia stratejik bir satın alma ya da büyük tümleşik donanım planı için elzem bir yatırım değildi. Belki çaresiz bir hamleydi. Unutmayın, Windows Phone yeni kullanıcıları çekme konusunda problem yaşadı. Microsoft’un satın almayı duyurmasının hemen öncesinde Nokia Windows Phone pazarının çok büyük bir dilimini kontrol ediyor olmasına rağmen nakit ve pazar payı kaybediyordu. Her gün Nokia’nın Android’e geçeceği söylentileri geliyordu (ve bu kısa zamanda Nokia X’le gerçekleşti). Köşeye sıkışan ve sadık müttefiki rakibe göz kırpan Microsoft’un o zamanki CEO’su Steve Ballmer Microsoft’un Windows Phone hikayesinin kontrolünü tamamen kaybetme korkusuyla eyleme geçme zorunluluğu hissetmiş olabilir.
Nokia satın alması hiç şüphesiz Microsoft’un organizasyon yenilenmesi duyurusunun ve Ballmer’ın kendisinin emekliliğini duyurmasının hemen ardından birden bire geçekleşti. Nokia’nın 32,000 iş gücünü Microsoft içine çekmek; yeni CEO Satya Nadella’nın omuzlarına bırakılacak oldukça büyük bir yük; tabi eğer kesinlikle, olmak zorunda olmasaydı. Böyle olduğunu söylemiyorum ama bu mümkün. Her halükarda uzun ve bereketli bir birleşme karşımızda: Cortana ve çekici Nokia telefonlarının evliliği efsanevi bir şey de olabilir aslında; tabi eğer Microkia kartlarını doğru oynayacak olursa.