Microsoft geçtiğimiz hafta yayınladığı bir raporda, Ukrayna’ya yönelik siber saldırılarla aynı zamana denk gelen devlet destekli Rus bilgisayar korsanlarının Kiev’i destekleyen 42 ülkede hükümetlere, düşünce kuruluşlarına, işletmelere ve yardım gruplarına karşı “stratejik casusluk” yürüttüğünü ifade etti.
Casusluk eylemlerinde artış
Microsoft Başkanı Brad Smith, “Savaşın başlangıcından bu yana, Rusya Ukrayna’nın müttefiklerini hedef alarak saldırıların %29’unda başarılı oldu. Çeşitli koalisyonları bir araya gelerek Ukrayna’yı savunmaya çalıştı. Ağ sızma ve casusluk faaliyetlerinin belirgin ölçüde hızlandığını gözlemliyoruz.” ifadelerinde bulundu.
Türkiye’de istisnai bir siber tehdit artışı
Microsoft’a göre Rusya’nın siber casusluk hedeflerinin yaklaşık üçte ikisi NATO üyelerini içeriyor. Ana hedef ABD’yi, Ukrayna’ya askeri yardımın ana kanalı olan Polonya takip ediyor. Son iki ayda Danimarka, Norveç, Finlandiya, İsveç ve ülkemiz, Microsoft raporlarına göre çarpıcı istisnai seviyede tehdide maruz kalıyor. Microsoft, Ukrayna’nın veri koruma konusunda da bir örnek oluşturduğunu belirtiyor.
Ukrayna, Rus işgalinden bir hafta önce verilerini yerel olarak hükümet binalarındaki sunucularda depolamaktan vazgeçip Avrupa’daki veri merkezlerinde barındırılan bulutta dağıtmaya geçmişti. Bu sayede veriler hava saldırılarına karşı korunmuş oldu.