Microsoft’un ücretsiz sunacağı Windows 10 için gelir planı ne?

Computerworld’den Gregg Keizer’ın haberine göre Microsoft’un Windows 10 için ücretsiz güncellemeleri 2 veya 4 yıl için düşünüyor.
Microsoft bu konudaki ipucunu, 26 Haziran’da yatırımcılarıyla paylaştığı özel PowerPoint sunumunda verdi.
Sunumda gelir planının,  “muhtemel cihaz ömründe sunulması beklenen yazılım güncellemeleri sonrasına ertelenebileceği ve muhtemel cihaz ömrünün de 2 yıl ilâ 4 yıl arasında olabileceği” belirtildi. Böylece Microsoft, Windows 7 ve 8 kullanıcılarına ücretsiz olarak sunacağı Windows 10 için yazılım güncellemeleri üzerinden elde edeceği bir gelir planı açıklamış oldu.
Microsoft, Windows 10’u Ocak ayında anons ettiğinde, yazılımın resmi olarak piyasaya sunulmasıyla birlikte bir yıl boyunca ücretsiz yükseltme ve güncelleme imkanı sunacağını sık sık dile getirmişti.
Microsoft, Windows 10 ile kullanıcı arayüzünü değiştirirken, ilk kez de işletim sistemini ücretsiz olarak piyasaya sunma yoluna gitti.

Zamana yayılan bir gelir modeli

Sunumda piyasaya sunulmasından sonra da Windows 10’a , yeni özellikler ve fonksiyonlar eklenmeye devam edileceği yazılırken, “Hizmet olarak Windows” anlayışının benimsendiği belirtildi. “Windows 10 ile yazılım yükseltmelerle ilerleyen fiyatlandırmadansa zamana yayılan yazılım güncellemeleri içeren yeni bir gelir modeli tanımlıyoruz, ki bu gelirde gecikme yaratacaktır” yazdı.
Microsoft’un, güncellemeler üzerinden ücretlendirmesinde son kullanıcılar için sunduğu Windows 10 Home ile kurumlar için sunduğu Windows 10 Pro farklılaşmaya gitmesi ise yüksek muhtemel.
Microsoft, ücretsiz güncelleme süresinin sonunda ne olacağıyla ilgili ise bilgi vermedi.

7 bin 800 kişiyi işten çıkaracak

Microsoft 2015 mali döneminin ilk 9 ayında 9 milyar dolar düzeyinde lisans geliri açıkladı. 12 ay için toplam gelirin 12 milyar dolar olması bekleniyor. Windows 10’un zamana yayılan gelir modeliyle birlikte 2016 için Microsoft’un lisans geliri 4 milyar dolara gerileyebilir.
Yazılım devi, geçtiğimiz günlerde de Nokia satın almasından dolayı 7.6 milyar dolar zararda olduğunu ve bu nedenle Haziran 2016’a kadar 7 bin 800 kişiyi işten çıkarmayı planladığını açıklamıştı. Microsoft, Nokia için Eylül 2013’te 7.9 milyar dolar ödemişti.
 
 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu