Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından geliştirilen robot Cheetah, her geçen gün gelişmeye devam ediyor. 2015’teki ilk çıkışından bu yana, “Mini Cheetah” olarak bilinen dört ayaklı köpek büyüklüğündeki robot, ters takla atmayı ve kendi kendine koşmayı öğrendi. Sıradaki hedefi ise saniyede 3.9 metre koşarak yeni bir rekora imza atmak.
Gerçek ortamlarda kendi başına bir eğitim
Robotun kendi kendini yöneten evrimi, onu büyüleyici kılan esas nokta. Çünkü gelişim için robotun yeni programlamaya veya sanal robot eğitim kampına ihtiyacı yok. Bunun yerine gerçek dünyadaki koşulları taklit eden engellerle dolu tesislerde koşarak kendi kendine öğreniyor. Pek çok robot geliştiricisi, bir yoldaki en zorlu engelleri tahmin ederek robotları engebeli arazide gezinmek için eğitiyor. Ancak bu, deneyim yoluyla öğrenmeyi engellediği için robotu verimsiz hale getiriyor. Bu noktada yapay zeka önemli bir katkı sağlıyor.
Mini Cheetah robot projesi, MIT’nin Olasılıksız Yapay Zeka Laboratuvarı’ndaki araştırmacılar tarafından yönetiliyor. MIT Doktora öğrencisi Gabriel Margolas ve IAIFI postdoc Ge Yang, MIT ile yaptıkları bir röportajda süreci açıkladılar. Margolas ve Yang, “Bir robotun olası her durumda nasıl davranması gerektiğini programlamak çok zor.” diye açıklıyor. “Süreç sıkıcı, çünkü bir robot belirli bir arazide arızalanırsa, bir insan mühendisin sebebi ve arızayı belirlemesi ve robot kontrol cihazını manuel olarak uyarlaması gerekir ve bu süreç önemli miktarda insan zamanı gerektirebilir. Deneme yanılma yoluyla öğrenme, bir insanın robotun her durumda nasıl davranması gerektiğini tam olarak belirleme ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu, robotun çok çeşitli arazilerde çalışabilmesi anlamına geldiği gibi ayrıca deneyim kazandıkça davranışını otomatik olarak geliştirmesini sağlar.”