MMA Türkiye, 2016 Mobil Reklam Harcama Araştırma raporu verilerini açıkladı. Nielsen Türkiye tarafından gerçekleştirilen MMA Türkiye araştırmasına göre, 2016 yılında önde gelen mobil mecralara yapılan reklam yatırımları 122 Milyon TL düzeyinde olurken; bu yatırımlar karşılığında toplam 22,3 Milyar reklam gösterimi gerçekleşti.
Mobil pazarlamanın ve ilgili teknolojilerin gelişimine öncülük eden MMA Türkiye, (Mobil Pazarlama Birliği) 2016 yılı Türkiye Mobil Reklam Harcama Araştırma raporu verilerini açıkladı. Digital Age Summit 2017 etkinliğinde sunumu gerçekleşen araştırma verilerine göre, 2016 yılında önde gelen mecralarda 22,3 Milyar reklam görüntülemesi gerçekleşti. Bu reklamlar için yapılan reklam yatırımları ise, 122 Milyon TL oldu.
Gerçek verilere dayalı analiz
2016 Türkiye Mobil Reklam Harcama Araştırması, MMA Türkiye sponsorluğunda Nielsen Türkiye tarafından gerçekleştirildi. Araştırma raporu, mobil reklam gösterim adetleri ve yatırım tutarlarının yanı sıra; tercih edilen kanallar, önce çıkan reklam tipleri, sektörel dağılımlar gibi veriler içeriyor. Raporda ayrıca, reklamlarda kreatif tiplerine göre harcama dağılımları ve gösterimler ile harcamaların karşılaştırılması gibi analizler, gerçek verilere dayandırılarak inceleniyor. Rapor, bu özellikleriyle, sektörün geleceğine yön verebilecek analizler içeriyor.
Raporun sunumu, MMA Türkiye Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Volkan Biçer’in yanı sıra, Yönetim Kurulu Üyesi ve Nielsen Türkiye Genel Müdürü Erdem Tolon ile MMA Türkiye Araştırma & Ölçümleme Komitesi Eş Başkanı Burak Yılmaz’ın katıldıkları bir panelde gerçekleşti.
Rapor verilerine göre, mobil içerik mecralarına yapılan reklam yatırımları 122 Milyon TL düzeyinde gerçekleşti. Facebook, Twitter, Google arama, Youtube gibi sosyal paylaşım ve arama mecraları, rapor hesaplamalarının dışında tutuldu.
Premium reklamlara daha yüksek yatırım
Reklam harcamalarının 89.1 Milyon TL’lik kısmı, ‘Premium’ reklamlarda gerçekleşti. Bu çalışmalar ile elde edilen görüntülenme sayısı, 6,7 Milyar oldu. Premium satın almalarda reklam veren ya da medya ajansları reklam ağları ve yayıncılarla birebir görüşerek reklamın hedef kitleye uygun mecralar üzerinde çıkmasını sağlıyor.
Programatik olarak tabir edilen ve reklam alım-satım sürecinin insanlar yerine makineler arasında gerçekleştiği sistem üzerinden sunulan mobil reklamlarda ise 32.9 Milyon TL harcama ve 15.5 Milyar görüntüleme gerçekleşti.
Aslan payı telekomünikasyonda
MMA Türkiye araştırması, reklam yatırımlarının sektörel kırılımını da içeriyor. Araştırmaya göre
Telekomünikasyon sektörü, yüzde 24 pay ile mobil reklamları en çok değerlendiren iş kolu olarak öne çıkıyor. Telekomünikasyonu yüzde 6’lık bir payla Otomotiv, Ulaşım ve Yan Sanayi izlerken, Kozmetik ve Kişisel Bakım, Finans, Yayıncılık, İnşaat ve Dekorasyon Hizmetleri yüzde 5’er paya sahip bulunuyor. Gıda ve Yayıncılık sektörlerinin payı yüzde 4, Tekstil sektörünün payı ise yüzde 3 seviyesinde.
Premium reklamların 6,7 Milyar görüntülenme adedi ve 89,1 Milyon TL olarak gerçekleşen
reklam harcamalarında, tam sayfa kreatif tipi yüzde 39 pay aldı. Standart bannerların gelirlerdeki payı yüzde 37, gösterim oranı ise yüzde 56 olarak belirlendi. Yüzde 5 ile daha düşük bir görüntülenme payına, ancak daha yüksek etkiye sahip videoların gelirlerdeki payı da yüzde 24 olarak gerçekleşti.
IOS Android’i ikiye katladı
Araştırma raporundaki bir diğer ilginç veri de mobil uygulamalara yönelik reklam harcamalarının %69’unun IOS cihazlardan yapılması. Buna karşın Android tabanlı mobil cihazlara yapılan harcamalar % 31 seviyesinde kalmış.