NASA, Kahramanmaraş’ta gerçekleşen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen bölgelerdeki hasarı gösteren uydu haritasını yayınladı.
NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı’nda jeofizikçi olan Eric Fielding, “Bunlar, uzun bir dizi fay segmenti boyunca yüzeye kadar parçalanan çok büyük ve güçlü depremler. Bu nedenle, insanlarla dolu birçok şehir ve kasabayı vuran çok geniş bir alanda son derece güçlü bir sarsıntı yarattı. 7,7 büyüklüğündeki depremin kırılma uzunluğu ve büyüklüğü, San Francisco’yu yerle bir eden 1906 depremine benziyor.” dedi.
Yukarıdaki ön hasar temsili haritası Kahramanmaraş’a bağlı Türkoğlu ilçesi ve Gaziantep Nurdağı’nın bazı kısımlarını kapsıyor. Koyu kırmızı pikseller, binalara, evlere ve altyapıya ciddi hasar verme veya arazide değişiklik yapma olasılığı yüksek alanları temsil ederken, turuncu ve sarı alanlar orta derecede veya kısmen hasar görmüş yerleri gösteriyor.
Harita, PALSAR-2 tarafından Gelişmiş Kara Gözlem Uydusu-2’de toplanan verilerden elde edildi. Uydu, Dünya yüzeyine mikrodalga darbeleri gönderen bir sensör olan sentetik bir açıklık radarı taşıyor ve binalar da dahil olmak üzere manzaranın haritasını çıkarmak için bu dalgaların yansımalarını dinliyor.
Bilim insanları, 8 Şubat verilerini aynı uydunun depremden önce (7 Nisan 2021 ve 6 Nisan 2022) yaptığı gözlemlerle karşılaştırarak değişiklikleri takip etti ve hasarlı alanları belirlemeye başladı. Fielding, “Harita, kullanılan ALOS-2 ince ışın verilerinin 70 kilometrelik dar alanı nedeniyle etkilenen bölgenin yalnızca orta kısmını kapsıyor, ancak hem 7,7 büyüklüğündeki ana depremin hem de 7,6 büyüklüğündeki artçı depremin merkez üslerini içeriyor.” dedi.
Bunlara ek olarak, programın yöneticisi Shanna McClain, durumu yakından takip ettiklerini ve uydulardan mümkün olduğu ölçüde hasarı haritalandırmaya ek olarak, müdahale çabalarında zorluk oluşturabilecek artan toprak kayması risklerini, elektrik kesintilerini ve hava durumunu izlemek için uyduları kullandıklarını aktardı.