Elde edilen bilgilere göre NASA yaptığı duyuruda iki başarısız görevinin ardından InSgiht Mars görevini sonlandırdığını açıkladı. Dünyaya son inişini yapan araç, bundan sonra kullanılamayacak ve resmen ajans tarafından emekliye ayrıldı.
JPL görev denetleyicileri, InSgiht’ın güneş enerjili pillerinin tükendiğini fark etti. Sonrasında da telsizle iletişim kurmanın da başarısızlığıyla karşılaşıldı ve bu sebeplerden dolayı artık aracın göreve çıkışı tamamen kaldırıldı.
NASA, güneş panellerinde artan miktarda tozun birikmesi ve aynı zamanda pillerin de yeniden şarj olma özelliklerinin tükenmesi yüzünden uzay aracının çalışma ömrünün bittiği belli oluyordu. Çünkü enkazların aracın kendi kendine bile güç sağlayamayacağı kadar kalın olacağı varsayılıyordu. Ama InSight, kademeli bir şekilde toz biriktirebildi. Bu da hem tahmin edilen zamanın aşmasına sebep oldu hem de ömrünün bittiğinin bir işareti sayıldı.
InSight ise konuyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Güç zaten düşük ve bu sebeple de gönderebileceğim son görüntüleri de yolladım. Ama benim için endişelenmenize gerek yok. Burada geçirdiğim zamanlar hem çok verimliydi hem de çok sakin. Bu sebeple görev ekibimle konuşmayı başarabilirsem, daha da mutlu olacağım.”
Tabi ki ajans, Mars’ta geçirilen sürenin tamamının çok verimli geçtiğini söylerken tam olarak doğruyu söylemiyor. Araştırmacılar konuyu daha detaylı bir şekilde incelemeye başladılar ve dört yıldan fazla bir süredir gezegenin iç bölümleri hakkında önemli veriler topladılar. Kullandıkları malzeme ise son derece hassas olan sismometrelerdi. Böylece bu cihazlar, en az biri meteoroid çarpmasının bir sonucu olarak ortaya çıkan ‘marsquake’ları tespit etti.
Ancak 15 Aralık’ta iletişime geçebilen InSigh’tan elde edilen bu bilgiler sonucunda da Mars çekirdeğinin dünyanınkinin yarısı kadar olduğu verisine ulaştılar. Bunlar dikkate alındığında aslında InSight son derece önemli bir görevi yerine getirmiş oldu ve Kızıl Gezegenden ilk seslerin duyulmasına da yardım etti.