NASA’nın Juno uzay aracı, 20 yıldan fazla bir süre sonra Jüpiter’in uydusu Io’ya en yakın geçişini gerçekleştirerek, bu volkanik olarak aktif ayın muhteşem görüntülerini yakaladı.
En yakın geçiş sırasında, Juno’nun Io’nun yüzeyinden yaklaşık 1500 km uzakta olduğu tahmin ediliyor. Juno’nun JunoCam aleti Io’nun renkli görüntülerini çekti ve diğer bilimsel aletler de geçiş sırasında ay hakkında ek veriler topladı.
NASA’nın Juno uzay aracı, Jüpiter’i incelemek amacıyla 5 Ağustos 2011’de Dünya’dan fırlatıldı. 4 Temmuz 2016’da gaz devinin yörüngesine girdi. O zamandan bu yana gezegenlerin kralını ve uydularını inceleyerek Jüpiter’in atmosferi ve iç kısmı hakkında veri topladı. Juno, Jüpiter’in uyduları Ganymede ve Europa’nın yakınında uçtu ve daha önce Io’nun kuzey ve güney kutuplarının ilk fotoğraflarını çekmişti.
JunoCam’in ötesinde, uzay aracındaki diğer iki kamera Io’nun son uçuşunu görüntüledi: Ay yüzeyinin yüksek çözünürlüklü görüntülerini çekebilen bir yön bulma yıldız kamerası ve volkanlardan gelen ısıyı tespit etmek için bir kızılötesi kamera. Juno ayrıca enerjik bir parçacık detektörü, bir ultraviyole görüntüleme spektrografı ve bir mikrodalga radyometresi dahil olmak üzere bir dizi başka bilimsel aletle de donatılmıştır.
Görüntüler, Dünya’nın yaklaşık dörtte biri kadar olan Io’nun uçucu dünyasına dikkat çekiyor. Ay, bazıları gökyüzüne düzinelerce kilometre uzağa lav püskürten yüzlerce volkanla kaplıdır. Yüzeyinde erimiş lav gölleri bulunur ve volkanları bazen Dünya’daki teleskoplardan görülebilir. Space.com’dan Robert Lea’ya göre Jüpiter’in güçlü yerçekiminin yanı sıra büyük uydular Europa, Ganymede ve Callisto’nun da volkanların oluşumuna katkısı var.
Son uçuş Juno’nun Jüpiter etrafındaki 57. yörüngesi sırasında gerçekleşti. Juno’nun 57. Jüpiter yörüngesi sırasında gerçekleşen bu geçiş, Io’nun yörüngesini 38 günden 35 güne indirdi. Juno’nun bir sonraki yakın geçişi 3 Şubat’ta gerçekleşecek ve bu, NASA’nın Galileo uzay aracının 2001’de Io’nun yüzeyine 112 mil yaklaştığından bu yana gerçekleştirilen en yakın geçişler olacak.