NASA, 13 milyar mil uzaklıkta bulunan ve 1977’de fırlatılan Voyager 1 uzay aracını uyandırdı. Bu, insan yapımı bir cihazın uzayın bu kadar derinliklerinden cevap vermesi açısından tarihi bir olay.
Voyager 1, güneş sistemimizin dış kenarlarını gözlemlemek için 1977 yılında fırlatılmıştı. Rutin komutları almak ve verileri geri göndermek için ara sıra NASA’nın Derin Uzay Ağı ile iletişim kurmaktaydı. Ancak 28 Kasım’da NASA, uzay aracıyla etkileşime geçmek ve 1980’den beri etkinleştirilmemiş olan mikro iticileri ateşleyerek küçük bir rota düzeltmesi yapmak zorunda kalındı.
Proje yöneticisi Suzanne Dodd, yaptığı açıklamada, “37 yıl kullanılmadan kaldıktan sonra hala çalışır durumda olan bu iticiler sayesinde Voyager 1 uzay aracının ömrünü iki ila üç yıl uzatabileceğiz.” dedi.
Bilim insanları, 2014’ten bu yana uzay aracının ana tahrik sistemlerinin zamanla bozulduğunu fark ettiler. Bunun yerine, onlarca yıldır kullanılmadan duran sondayı kaydırmak için yedek yörünge düzeltme iticilerini kullanmaya karar verdiler. Testler başarılıydı ancak uzay aracının Dünya’dan ne kadar uzakta olduğu sayesinde ekip 19 saat sonrasına kadar aracın çalıştığının farkında bile değildi.
Bununla birlikte, Plan B sayesinde sadece birkaç yıl daha faaliyet göstermek bile, Voyager’ın yıldızımız ile ışık yılı uzaklıktaki en yakın komşumuz arasındaki derin uzaydan daha önce hiç görmediğimiz önemli verileri geri gönderebileceği anlamına geliyor. NASA şimdi aynı testleri yıldızlar arasında hareket eden bir başka uzay aracı olan Voyager 2 ile de yapmayı planlıyor.
Aksi ispat edilemediğinden, hayretle bu tür haberleri ilgiyle okuyorum. Futuristik