NASA’nın Venüs gezegeniyle ilgili yaptığı önemli bir keşif, bu gezegende “bol miktarda yaşamı destekleyecek kadar suyun bulunduğuna” dair kanıtlar bulduğunu ortaya koyuyor. Bu keşif, Venüs’ün atmosferini ve jeolojik özelliklerini incelemek için iki yeni görevin, Davinci+ ve Veritas’ın başlatılmasına yol açtı. Bu görevler, Venüs’ün bir zamanlar yaşanabilir bir dünya olup sonrasında nasıl “sıcak, cehennem gibi, acımasız” bir gezegene dönüştüğünü araştıracak.
Birleşik Krallık’tan astronomlar, Venüs’ün bulutlarının 30 mil yukarısında fosfin gazı tespit etmişti, bu da bazı araştırmacıların bu gazın uzaylı yaşamın bir işareti olabileceğini öne sürmesine yol açtı. NASA’nın Goddard Uzay Çalışmaları Enstitüsü’nden (GISS) bilim insanları, Venüs’ün bir zamanlar sığ bir sıvı su okyanusuna ve iki milyar yıla kadar yaşanabilir yüzey sıcaklıklarına sahip olabileceğini buldu. Bu bulgular, Dünya’nın gelecekteki iklim değişikliklerini tahmin etmek için kullanılan modele benzer bir modelle elde edildi.
Venüs’ün, Dünya’ya benzer bileşenlerden oluştuğu ancak farklı bir evrimsel yol izlediği uzun zamandır teorize ediliyordu. NASA’nın 1980’lerdeki Pioneer Venüs görevi, gezegenin başlangıçta bir okyanusa sahip olabileceğini, ancak Güneş’e yakınlığı nedeniyle Dünya’dan çok daha fazla güneş ışığı aldığını öne sürmüştü. Bu, bilim insanlarının, gezegenin erken dönem okyanusunun buharlaştığını, su buharı moleküllerinin ultraviyole radyasyon tarafından parçalandığını ve hidrojenin uzaya kaçtığını düşünmelerine neden oldu. Yüzeyde su kalmayınca, atmosferde karbondioksit birikti ve şu anki koşulları yaratan kaçınılmaz bir sera etkisi oluştu.
GISS ekibi, 2016 verilerinin, eski Venüs’ün özellikle tropiklerde Dünya’dan daha fazla kara alanına sahip olduğunu öne sürdü. Bu tür bir yüzey, bir gezegenin yaşanabilir olması için ideal görünüyor ve bol miktarda yaşamı destekleyecek kadar su ile yeterli kara alanının, gezegenin gelen güneş ışığındaki değişikliklere karşı hassasiyetini azaltabileceği belirtiliyor. Araştırmacılar, Dünya’nınkine benzer bir atmosferi, Venüs’ün mevcut gün uzunluğuna sahip ve Pioneer uzay aracından elde edilen erken verilere uygun bir sığ okyanusu olan hipotetik bir erken Venüs’ün koşullarını simüle ettiler. Bu simülasyon, Venüs’ün yavaş dönüşünün yüzeyini iki ay boyunca Güneş’e maruz bıraktığını, bu durumun yüzeyi ısıttığını ve yağmur üreterek yüzeyi güneş ısınmasının çoğundan koruyan kalın bir bulut tabakası oluşturduğunu gösterdi. Sonuç olarak, ortalama iklim sıcaklıklarının aslında bugünkü Dünya’nınkinden birkaç derece daha soğuk olduğu ortaya çıktı.