İngiliz hükümeti tarafından İngiltere’nin en büyük çip fabrikası olan Newport Wafer Fab’ı satın alması engellenen Nexperia, yasağı kaldırma umuduyla ABD’li hukuk firması Akin Gump’tan yardım istedi. İşe alma, İngiltere’nin iş, enerji ve endüstriyel stratejiden sorumlu dışişleri bakanı Grant Shapps’ın anlaşmayı ulusal güvenlik gerekçesiyle feshetmesinden birkaç hafta sonra gerçekleşti.
Nexperia’nın 2021’de Newport Wafer Fab’ı 63 milyon Euro karşılığında satın alması, ulusal güvenlik endişelerini dile getiren ve soruşturma çağrısı yapan İngiliz hükümeti içindeki birçok kişinin dikkatini çekti. Ancak, soruşturma hiçbir sonuç vermedi. Bu, İngiltere hükümetinin satışa müdahale etmesini engellemedi. Ulusal Güvenlik ve Yatırım Yasası kapsamında daha sonra yapılan bir değerlendirme, Shapps’ın Nexperia’ya Galler’deki Newport hisselerinin en az yüzde 86’sını satması emrini vermesiyle sonuçlandı. İş sekreteri, esas olarak eski işlem düğümlerini kullanarak güç çipleri üreten Newport fabrikasının, galyum nitrür gibi bileşik yarı iletken malzemeleri içerenler gibi orta derecede daha karmaşık ve yetenekli bileşenler üretecek şekilde yükseltilebileceğinden endişe duyduğunu söyledi. Fabrika tipik olarak ayda 32 bin silikon gofret çip üretiyor.
ABD ve müttefikleri Çin’in yerel yarı iletken endüstrisini engellemek için çalıştıkça, çip üretimini çevreleyen ulusal güvenlik endişeleri son aylarda daha da yoğunlaştı. Gösterilen çabalar ABD ile sınırlı değil. Büyük ölçüde ABD yapımı üretim ekipmanlarına, teknolojisine ve fikri mülkiyete dayanan TSMC ve Samsung Electronics, Alibaba ve Biren Technology dahil olmak üzere birçok Çinli çip üreticisiyle üretim anlaşmalarını feshetmek zorunda kaldı. Bu arada yarı iletken imalatında kullanılan ekipmanları üreten Hollanda merkezli ASML’nin de en gelişmiş litografi ekipmanlarını Çin’e satması engellendi.
Birleşmeler ve satın almalar söz konusu olduğunda, Nexperia’nın Newport anlaşması, Çin hükümetinin etkisine ilişkin endişelerle boşa çıkan ilk anlaşma değil. iPhone üreticisi Foxconn, düzenleyici onayı olmadan Çin merkezli Tsinghau Unigroup’un azınlık hissesini satın aldıktan sonra Tayvan hükümeti tarafından para cezasıyla karşı karşıya kaldı. Mega üretici, şirketteki hissesini en az yaklaşık 770 milyon dolar karşılığında Yantai Haixiu IC’ye satmak zorunda kaldı.