5G’nin ultra yüksek hızları, gelişmiş kapasitesi ve ultra düşük gecikme süresi; mobil ağların görev açısından kritik uygulamaları ilk kez çalıştırmasına ve tamamen yeni kullanım durumlarının oluşturulmasına olanak tanıyacak. Ancak bunun için operatörlerin ağları merkezi, eski temel altyapıdan uzakta ve buluta doğru yeniden tasarlaması gerekiyor. Operatörler, ağ işlevlerini sanallaştırarak yeni hizmetleri daha hızlı sunabilecek, kaynakları dinamik olarak en çok ihtiyaç duyulan yere tahsis edebilecek ve işleme yeteneklerini toplama noktasına yaklaştırabilecek. Nokia da 5G portföyünün erişimini genişletmek için dünyanın en büyük üç genel bulut platformuyla yeni ortaklıklar üzerinde anlaştı.
Nokia Bulut
Bulut tabanlı çekirdekler ve sınır bilişimin kombinasyonu, tüketici deneyimlerini aktarmayı ve sektörleri dönüştürmeyi vaat ederken, aynı zamanda işletmelerin yerinde altyapıya yatırım yapma ihtiyacını da azaltıyor. Bu son ortak çalışmalar ile Nokia’nın bulut tabanlı radyo erişim ağı (RAN) teknolojilerinin her satıcının platformuyla entegre olması sağlanacak. Bu kombinasyon, 5G ağlarını kurmayı daha kolay ve ucuz hale getirecek ve ek gelir oluşturan yeni hizmetlerin geliştirilmesine yardımcı olacak.
Her üç satıcıyla ortak olma kararı, özellikle yeni hizmetlerin ortak geliştirilmesi söz konusu olduğunda Nokia’nın ilgili platformlarının gücünden yararlanma istekliliğini gösteriyor. Örneğin Nokia, 5G Bulut RAN ve bağımsız bir çekirdek içeren uçtan uca bir kavram kanıtı çözümü üzerinde AWS, ağ dilimleme konusunda ise Microsoft’la çalışmayı planlıyor. Nokia’nın müşterileri her platformun geliştirici ekosistemine erişebilecek.
Nokia, oluşturulan operasyonel ve maliyet etkinliklerinin 5G ekipman pazarındaki arayışını destekleyeceği umuduyla şirket içi BT altyapısının tamamını Google’ın bulutuna taşıyor. Bu geçişin bir parçası olarak, şirket özel veri merkezlerini önümüzdeki iki yıl içinde kapatacak.