Nvidia dünyanın en değerli şirketi konumunu sağlamlaştırıyor!

Dünyanın en büyük 11 çip üreticisi arasında yer alan Nvidia, piyasa değeri 3 trilyon doları aşarak Apple’ı geride bıraktı.

Nvidia, geçtiğimiz günlerde dünyanın halka açık en değerli şirketi unvanını kazandı. Nvidia’nın bu başarıyı ne kadar zamanda ve nasıl yakaladığına dair detayları, yazımızın devamında sizler için derledik.

  • Nvidia’nın yükselişi: Dünyanın en büyük 11 çip üreticisi arasında yer alan Nvidia, piyasa değeri 3 trilyon doları aşarak Apple’ı geride bıraktı. İki hafta içinde bu rakama 300 milyar dolar daha ekleyerek Microsoft’u geçmeyi başardı. Bu başarının ardından Nvidia, dünyanın halka açık en değerli şirketi unvanını kazandı.
  • Değer artışı: 1999 yılında halka arz edilen şirketin 1 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşması yaklaşık 24 yıl sürdü. Ancak şirketin değeri, iki katına çıkarak 2 trilyon dolara ulaşması ise yaklaşık 8 ay aldı. Bu başarıdan yalnızca 4 ay sonra, Nvidia 3.3 trilyon dolarlık bir değere ulaştı.
  • Mali performans: 2023’ün üçüncü çeyreğinde gelirlerini yüzde 200 artıran Nvidia, 2024’e de hızlı bir başlangıç yaptı. Şirketin toplam geliri bir yıl öncesine kıyasla yüzde 265 arttı. Hisse başına 6,12 dolar kazanç elde ederek Wall Street’in hedefini aştı. Gelirleri yüzde 262’lik bir artışla 26,04 milyar dolara ulaştı.
  • Üretim hızı: Nvidia, veri merkezi gelirlerini yüzde 427 artırarak her yıl yeni yapay zeka çipleri üretmeye karar verdi. H100 ve B200 gibi yeni çiplerle hızlı bir şekilde piyasaya sürülüyor.
Nvidia Dünyanın En Değerli Şirketi Konumunu Sağlamlaştırıyor!
Nvidia Dünyanın En Değerli Şirketi Konumunu Sağlamlaştırıyor!

Nvidia’nın hisse senedi fiyatı bu yıl şu ana kadar neredeyse üç katına çıktı ve bu da daha geniş pazardaki kazanımları güçlendirdi. Super Micro hisselerinin değeri aynı dönemde üç kattan fazla artarken, Dell’in hisseleri neredeyse %95 arttı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu