Oracle ’ın entegre sistemlerdeki yeni kozu: X5

Marek Swierad Doğu Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölgesi Sistem Satışlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı
Marek Swierad
Doğu Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölgesi Sistem Satışlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı
Oracle Doğu Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölgesi Sistem Satışlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Marek Swierad, bu yılın başında tanıttıkları Exadata X5 ile Cisco UCS gibi ürünlerle daha iyi rekabet edebileceklerini söylüyor.
IDC’nin 2014 yılı için açıkladığı rakamlara göre, yazılım tanımlı veri merkezi konseptini yaratan entegre sistemler hızlı bir büyüme içinde. 2013’e göre yüzde 28.9 büyüyen pazar, 9,4 milyar dolar gelire ulaştı. 2014’te pazara sevki yapılan entegre sistemlerin kapasitesi ise bir önceki yıla göre yüzde 52.8 artarak 3.5 exabyte’ı buldu.
Yüzde 40.5 payı ile pazara liderlik eden Oracle’ın Doğu Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölgesi Sistem Satışlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Marek Swierad, entegre sistemler klasmanında sundukları Exadata Veritabanı makinesinden şimdiye kadar dünya geneline 10 bin adetlik sevkiyat gerçekleştirdiklerini açıklıyor. Entegre sistemlerle ilgili Oracle tarafında yaşanan gelişmeleri Swierad ile konuştuk.
“Yazılım tanımlı her şey”, veri merkezleri için yeni bir konsept. Şirketlerin buna ilgisini nasıl görüyorsunuz? Sizce bu trend veri merkezlerini gerçekten dönüştürmeye başladı mı?
Evet, başladı. Yazılım tanımlı ağlar, tam da düşündüğümüz gibi veri merkezlerini yeniden şekillendiriyor. Bunda en önemli tetikleyici şirketlerin, inovasyon için kaynakları özgür bırakabilmeleri amacıyla daha esnek hale gelmeleri gerektiğini anlamış olmaları. Bu hem ürün, hem hizmet hem de müşteri deneyiminde inovasyon için gerekli. Oracle olarak “Tasarlanmış Sistemler” (Engineered Systems) şeklinde ifade ettiğimiz çözümlerin arkasında da bu felsefe var.
Bu konsept altında sunduğumuz ve şu ana kadar 10 bin adetlik sevkiyatı yapılan Oracle Exadata Veritabanı makinesi buna bir örnek. Veritabanı, sanallaştırma, işlem yapma, depolama, InfiniBand ağ… Hepsini içinde barındırıyor.
Oracle’ın Virtual Compute Appliance da bir “tasarlanmış sistem”. Hem Linux, hem Oracle Solaris hem de Microsoft Windows uygulamaları için müşterilerin yakınsanmış sistemlerde yükleme, canlıya alma ve yönetmesini kolaylaştırıyor. Fiziki hatalar ve yazılım hatalarını en aza indirerek kurulum ve konfigürasyon sürelerinde büyük bir tasarruf sağlıyor. Kurumsal uygulamaların canlıya alınma süresini günlerden saatlere indiriyor.
oracle x5Tasarlanmış Sistemler haricinde, Oracle, yazılım tanımlı ağ (SDN) çözümlerine de sahip. Bu çözümler tüm altyapılar üzerinde sanal bir şekilde çalışabiliyor. Oracle SDN, uygulama performansını artırabiliyor ve sunuculardan ağlara ve depolama cihazlarına kadar tüm sanal makinelere esnek bir şekilde bağlanarak esnekliğin yönetilmesine imkân tanıyor. Sunucudan sunucuya sahip olduğu saniyede 80GB’lık veri işleme hacmi, canlı geçişten 19 kat daha hızlı bir performans gösterdiği anlamına geliyor. Ayrıca eski sistemlere göre veritabanı sorgulamalarında 12 kat, yedeklemelerde ise 19 kat hızlı.
Oracle, bu yılın başında altıncı nesil Exadata X5 veritabanı yönetim sistemini tanıttı. Bu sistem Türkiye’de de satılmaya başladı mı?
Evet, X5 tanıtıldığı günden itibaren Türkiye’de de satışta. Biz lansmanlara bir süreç olarak bakmıyoruz. Gerçekten satışa sunulan ürünlerin tanıtımları yapılıyor.
Aslında CEO’muz Larry Ellison’un yaptığı X5’in lansmanıyla ilgili şöyle de ilginç bir durum var. Bir strateji değişikliğine giderek, iki soketli veri merkezi sistemlerinde pazarda Cisco UCS gibi ürünler ile daha sıkı rekabet edebilmek için fiyat odaklı hareket edebileceğiz.
Exadata’nın özellikle bazı sektörler tarafından tercih edilmesi gibi bir durum var mı?

1 2Sonraki sayfa

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu