QR kod dolandırıcılığı vakaları artıyor! Nasıl güvende kalınır?

QR kod dolandırıcılığı, dolandırıcıların insanlardan para çalmak için kullandıkları en yeni yöntemlerden biri haline geliyor.

QR kod dolandırıcılığı vakaları her geçen gün daha da artıyor. Kurbanlar sahte QR kodları tarattığında, paralarının doğrudan banka hesaplarından çalındığı belirtiliyor. Bu tür vakaların ise son dönemde özellikle Hindistan’da oldukça fazla yaşandığı görülüyor.

Kısacası

  • Son birkaç ayda QR kod dolandırıcılığıyla ilgili yüzlerce olay bildirildi.
  • Dolandırıcılar mağdurlara ödeme aldıklarını düşünmeleri için, bir QR kodu göndererek onları kandırıyor.
  • Kurbanlar kodu tarayıp OTP’ye girdiklerinde ise hesaplarından para kesiliyor.

Son vaka ise Bengaluru Hindistan Bilim Enstitüsü’nden 30 yaşındaki bir profesörün başına geldi. Profesör yakın zamanda çamaşır makinesini çevrimiçi bir platformda satmaya çalıştı. Sonrasında ise bir QR kod dolandırıcılığının kurbanı oldu. Teklif edilen fiyatı hiçbir pazarlık yapmadan kabul eden potansiyel bir alıcıdan bir mesaj aldı. Ödeme işlemi sırasında alıcı, profesörün tutarı hızlı bir şekilde banka hesabına gönderebilmesi için bir QR kodunu taramasını istedi. Ancak profesör kodu tarar taramaz hesabından 63.000 rupi çekildi. Türk lirası olarak belirtmemiz gerekirse, bu rakam yaklaşık 20.340 TL.

Şehirdeki bir başka benzer vakada, 30 yaşındaki bir ev kadını, damarının resmini aynı çevrimiçi pazarda satışa çıkardıktan sonra 20.000 Rupi kaybetti. Alıcı kılığına giren bir kişi, kurbanın banka hesap bilgilerini aldı ve cep telefonuna bir bağlantı gönderdi. Ev hanımı bağlantıya tıkladığında birkaç saniye içinde parası banka hesabından çekildi.

İlgili Makaleler

Bunlar, son birkaç ayda QR kod dolandırıcılıklarında bildirilen yüzlerce vakadan sadece birkaçı. UPI ve dijital işlem yöntemleri, çevrimiçi ödeme yapmayı her zamankinden daha kolay hale getirdi. Ancak bu kolaylık, dolandırıcıların şüphelenmeyen kurbanları hedef almasını da kolaylaştırdı. QR kod dolandırıcılığı, dolandırıcıların insanlardan para çalmak için kullandıkları en yeni yöntemlerden biridir.

QR kodu dolandırıcılığı nasıl önlenir?

  • UPI ID’nizi veya banka hesap bilgilerinizi tanımadığınız kişilerle paylaşmayın.
  • Bir miktar alıyorsanız asla QR kodunu taramayın. QR kodları genellikle para almak için değil göndermek için kullanmakta. Para almak için tasarlanan bir QR kodunu tararsanız paranızı dolandırıcıya kaptırmanız muhtemel.
  • Başka bir QR kodunu kaplayan çıkartmaya benziyorsa QR kodunu taramaktan kaçının. Bu, QR kodunun tahrif edildiğine dair bir işaret olabileceğini unutmayın.
  • OTP’nizi asla kimseyle paylaşmayın. OTP’ler kimliğinizi doğrulamak için kullanılan gizli numaralardır. OTP’nizi birisiyle paylaşırsanız bu kişi banka hesabınıza veya diğer hesaplarınıza erişmesi muhtemel.
  • Para gönderirken bile her zaman QR kod tarayıcının gösterdiği ayrıntıları kontrol edin. Alıcının adının, hesap numarasının ve IFSC kodunun doğru olduğundan emin olun.
  • Bir şey satıyorsanız veya satın alıyorsanız, her zaman çevrimiçi bir web sitesindeki kişinin kimliğini doğrulayın. Sahte çevrimiçi satıcıları içeren birçok dolandırıcılık vardır. Tanımadığınız birine para göndermeden önce mutlaka araştırmanızı yapın.
  • Gerekmedikçe cep telefonu numaranızı da paylaşmamaya çalışın. Cep telefonu numaranız size spam veya kimlik avı mesajları göndermek için kullanılması muhtemel.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu