Bilim insanları, YZ Ceti b adlı, Dünya büyüklüğünde bir ötegezegenin tekrarlayan radyo sinyalleri yaydığını tespit etti. Bu sinyaller, ötegezegenin etrafında bir manyetik alanın var olabileceğine işaret ediyor. YZ Ceti b, Dünya’dan yaklaşık 12 ışık yılı uzaklıkta olan ve yavaşça dönen bir kırmızı cüce olan YZ Ceti’nin etrafında dönüyor. Bu ötegezegen, yıldızının etrafında sadece iki günde bir tur atıyor, bu da onun yaşamı desteklemek için çok yakın olduğu anlamına geliyor. Ancak bu kısa yıl, YZ Ceti b’yi manyetik yıldız-gezegen etkileşimleri (SPI) için benzersiz bir vaka çalışması haline getiriyor.
Colorado’daki Boulder Üniversitesi’nden araştırma bilimcisi Sebastian Pineda ve Bucknell Üniversitesi’nden yardımcı doçent Jacqueline Villadsen, küçük gezegenlerin etrafındaki bu zor bulunan manyetik alan işaretlerini yıllarca araştırdı. Şimdi, bu astronomlar, YZ Ceti b etrafındaki manyetik alanla bağlantılı olabilecek tekrarlayan radyo patlamalarına dair emsalsiz kanıtlar sunuyorlar. Araştırmacılar, bu sinyallerin YZ Ceti sisteminin bir parçası olduğunu düşünüyor, ancak sinyallerin yıldızın radyo yıldızsal aktivitesinin normal bir parçası olup olmadığı konusunda dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıyorlar.
Bu yeni çalışma, benzer boyutta manyetik kalkanlı bir gezegen içeren bir sistemden beklenen sinyallerin türlerine potansiyel bir örnek sunuyor. Bu keşif, habitable zone’daki kayalık dünyaların manyetik imzalarını aramak için zor olabilir, çünkü bu gezegenlerin yıldızlarından çok daha büyük yörüngeleri var. Bu mesafe yıldızlarla gezegenler arasındaki manyetik etkileşimleri çok daha zayıf hale getirebilir, bazıları hiç algılanamaz hale gelebilir.