Robotlar çürük domatesi tespit edecek!

Virgo 1, domatesleri olgunluk ve çürüklük gibi farklı kriterlere göre sıralayabiliyor.

MIT’nin geliştirdiği Virgo 1 isimli robot Root AI denilen yeni bir yapay zeka sistemi kullanıyor. Özellikle hasat mevsiminde çiftçiye zaman kazandırması planlanan Virgo 1, domatesleri olgunluk ve çürüklük gibi farklı kriterlere göre sıralayabiliyor. Olgun olan meyvelerin çürümesi, olgun olmayanların da erken hasat edilmesi önlenerek verimlilik hedefleniyor.

Üç boyutlu görsel tarama

Geliştirilmiş sensörlere sahip olan Virgo 1, üç boyutlu tarama yaparak gerçek zamanlı olarak görüntüleri analiz edip veri tabanındaki bilgilerle karşılaştırıyor ve bir domatesin tam olarak olgunluk kazanacağı zamanı önden belirtebiliyor.

5G ve yeni meyveler yolda

Sadece tespitte bulunmakta kalmayan robot aynı zamanda olgun olduğuna kanaat getirdiği domatesleri dalından usta bir el maharetiyle koparıyor. Şu an için Virgo 1 tüm hünerini ve uzmanlığını domates üzerinde sergilese de projenin kurucularından Josh Lessing yakında yeni meyveler için de sistemin hazır olacağını müjdeliyor. Ucu açık olarak tasarlanan sistemin geleceği de parlak gözüküyor. Özellikle 5G sonrası daha yoğun veri entegrasyonu ile çok daha güçlü ve nokta atışı eşleştirme yapması beklenen Virgo 1 ilerleyen modellerde meyvenin ilk halinden son kullanımına kadar detaylı bir harita çıkarabilecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu