Robotlar, Fast Food restoranında hizmet vermeye başladı

Miso Robotics tarafından tasarlanan robotlar, yemek pişirmek ve içecek servis etmek gibi insan çalışanların işlevlerini yerine getiriyor.

Kaliforniya’daki bir restoranda, servis hizmeti için yeni nesil robotlar kullanılmaya başlandı. Robot şirketi Miso Robotics, Flippy adında günde 300 hamburger pişirebilen bir mutfak robotu yaptı ve daha sonra bu projesini genişletti.

Fast food restoranları büyük bir iş gücü sıkıntısıyla boğuşurken, bazı işletmeler insanlar yerine makinelere yönelmeye başladı. Algılama sistemi yapay zekaya dayanan robotların geliştirilmesi 50 milyon dolara, mutfağa yerleştirilmesi 5.000 dolara ve kiralaması aylık 3.500 dolara mâl oluyor.

Robotlardan Flippy, üreticisi Miso Robotics tarafından yapılan büyük bir yatırım olarak dikkat çekiyor. Şirket ayrıca içecek siparişlerini müşterilere sunmadan önce doldurabilen bir robot olan Sippy’yi de geliştirdi. Bununla birlikte tortilla cipslerini kızartabilen Chippy adında bir robot da bulunuyor.

Daha önce de restoranlar robotlardan yararlanıyor ve özellikle pandemi döneminde çalışan eksiliğini kapatıyordu. Salgının hemen ardından yaklaşık 2,8 milyon restoran çalışanı işten çıkarıldı veya izne ayrıldı. İşler yoğunlaşmaya başladığında ise, işletmeler robotlarla çalışmaya devam etti.

Restoran zinciri Wing Zone da, Flippy 2’yi gelecekteki tüm restoran konumlarına kurmak için Miso ile bir anlaşma imzaladı. Bir diğer fast food zinciri Jack in the Box ise, aynı makineyi, şirketin içecek siparişlerini hızla döken, etiketleyen ve mühürleyen Sippy botuyla birlikte 10 yüksek hacimli şubesinde kullanmayı hedefliyor. 

Wing Zone COO’su David Blooom, konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi:

“Mevcut geliştirme hattımızdaki 100’den fazla yeni mağaza ile teknoloji yol haritamız, büyük ölçüde gıda otomasyonu alanında öncü olan Miso gibi şirketlerle stratejik ortaklıklara dayanacak.” 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu