Kalp krizi genellikle erkek hastalarla ilişkilendirilen bir hastalık. Ancak 13000 hasta üzerinde yapılan çalışma, yapay zekanın kadınlarda kalp krizi vakalarının sıklıkla gözden kaçırıldığı anlamına gelen bir “cinsiyet ön yargısını” ortadan kaldıracak. Önceki araştırmalar, kalp krizi geçiren kadınların, erkeklere göre yüzde 50 daha fazla yanlış bir ön tanı alma olasılığının olduğunu ve bunun binlerce can kaybına yol açtığını ortaya koydu.
Yeni yaklaşım ile kişiye özel teşhis ve tedavi
Uzmanlar, semptomların daha az belirgin olabileceği için kadınlarda kalp krizlerinin sıklıkla gözden kaçırıldığını söylüyor. Edinburgh Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, algoritmanın kalp krizi şüphesiyle hastaneye giden hastalara ilişkin verilerden geliştirildiğini açıkladı. Yeni algoritmalar %99.5’lik teşhis başarısıyla hastaların yaşamını kurtarıyor. Güncellenen metot, vakaların %83.7’sinde hastanın daha fazla teste ihtiyaç duyup duymayacağını da belirtebiliyor.
Edinburgh Üniversitesi araştırmacıları, uygulamayı kalp krizi şüphesiyle hastaneye giden ve %48’i kadın olan 10.038 NHS hastasının verilerini kullanarak geliştirdi. Bu veriler daha sonra İngiltere dışından 3035 kişi üzerinde doğrulandı. İngiliz Kalp Vakfı’nın tıbbi direktör yardımcısı Prof. James Leiper şunları söyledi: “Bu, kalp krizi teşhisi ve tedavisi söz konusu olduğunda herkesin eşit şartlarda olmasını sağlamaya yardımcı olmak için ileriye doğru atılmış büyük bir adım. Kadınların yanlış teşhis alma olasılığının daha yüksek olduğunu biliyoruz, ancak bu ekip AI’nın gücünden yararlanarak bunu geçmişte bırakmaya yardımcı olabilir. İngiltere’de her yıl göğüs ağrısı çeken insanlardan yarım milyon hastane ziyareti oluyor ve kalp krizi nedeniyle 200000’den fazla ziyaret var. Misyonumuz kalp krizi teşhisindeki gelişmeleri hızlı bir şekilde izlemek ve daha kişiselleştirilmiş bakım ve daha iyi sonuçlar sunmak için CoDE-ACS uygulamamızın Birleşik Krallık’taki acil servislerde kullanıma sunulacağını umuyoruz.”