Pandemiden beri sağlık alanında ciddi teknolojik hamleler görüyoruz. Bunlardan en sonuncusu ise bilim insanlarının geliştirdiği nanometre inceliğinde platinden üretilmiş dört bacağa sahip mikroskobik robotlar. Hatta geçtiğimiz günlerde yapılan bir deneyde gözle görülmesi mümkün olmayan bu robotlar iğne yoluyla kana aktarıldı.
ABD’de Pensilvanya Üniversitesi’nde yapılan araştırma gelecek için epey umut vaat ediyor. “Özellikle ilaç tedavisinde devrim yaratmayı hedefliyoruz.” diyor projenin önde gelen isimlerinden Marc Miskin ve ekliyor: “Yaklaşık 50 yıldır ürettiğimiz robotları daha küçük hale getirmeye çalışıyoruz. Ardık çok küçük alanların içine algılayıcı, işlemci ve bellek yerleştirebiliyoruz.”
Robotlar şu an için insan vücuduna girdikten sonra deyim yerindeyse kayboluyorlar. Çünkü teknoloji henüz onların kan gibi akışkan ve damar gibi karmaşık bir haritada yol almalarını sağlayacak kadar gelişmiş değil. Ancak gelişmiş manyetik uygulamalar sayesinde bu robotların insan vücudu içerisinde rotalarını belirlemesi hedefleniyor.
Robotlar o kadar küçük ki bir iğne miktarındaki sıvıya tam 1 milyon adet sığabiliyor. Nihai hedef olarak bu 1 milyon robotun hastalığın tedavisine göre dağılım yapması veya vücut içerisinde birleşip ortak çalışması hedefleniyor. Mide gibi yoğun asit barındıran bölgelerde bile bozulmadan çalışabilen robotlar eksi 70 dereceye karşı bile dirençli.