Zamanında yüz ölçümü olarak neredeyse küçük bir ülke boyutuna varan A68A yıllar içerisinde Antarktika’dan Güney Atlantik’e doğru süzüldü. Araştırma geçtiğimiz pazar günü RRS James Cook gemisinin bölgeye ulaşmasıyla hız kazandı. Ardından planör benzeri bir robot suya girerek tuzluluk, sıcaklık ve klorofil ölçümü gerçekleştirdi. Buz parçalarının denize karışması sonucunda nasıl bir değişim yaşandığını görmek ve bu değişimin deniz canlıları üzerindeki etkisini saptamak için robotun ölçümleri çok önemli.
Uzaktan erişim kolaylığı
Elbette buzdağının yakınında çalışmak oldukça zorlayıcı çevre koşullarını beraberinde getiriyor. Özellikle RRS James Cook tarzı bilim amaçlı geliştirilen gemiler, buz kütleleri arasında çok dikkatli yol almak zorunda. Ancak robot uzaktan kontrol edilebildiği için bilim insanlarının işini kolaylaştırıyor. Hatta ekibin İngiltere merkezinde görev yapan üyeleri çoktan robotun verilerini değerlendirmeye başladılar.
Ulusal Oşinografi Merkezi’nden Maaten Furlong, “Oldukça kullanışlı ve her yerden erişime açık web tabanlı uygulamamız sayesinde çok uzak mesafelerden okyanus robotlarımıza erişip veriyi almamız ve onları yönetmemiz mümkün. Hassas konum sağlamak için sistemimiz uydulardan yardım alıyor. Yeni tip planör robotu, farklı görev tiplerine uygun olarak kolaylıkla değiştirebiliyoruz.” diyor.