SAP Satış Destek Hizmetleri Direktörü Ahmet Engin Tekin, SAP’nin iddialı yeni kurumsal yazılım platformu S/4HANA ’yı anlattı.
Dijitalleşmenin son hızla yaşamımızın her alanına yayıldığı süreçte, birtakım tanımlar da bu dönüşümün yapıtaşları olarak karşımıza çıkıyor. Büyük veri, bulut bilişim gibi kavramlara sıkça rastladığımız günümüzde, dünyanın ilk gerçek zamanlı bellek içi platformu olan SAP HANA da bu kavramların getirdiği ihtiyaçlardan doğdu.
İş yazılımlarını yeniden tanımlayan SAP HANA için özel geliştirilmiş S/4HANA ise, şirketlerin dijitalleşen dünyada beklentilerini karşılamak adına pazara sunuldu. SAP’nin yeni yazılımını ve kurumlara sağladığı faydaları SAP Satış Destek Hizmetleri Direktörü Ahmet Engin Tekin ile konuştuk…
SAP S/4HANA yazılımı nasıl bir ihtiyaçtan doğdu?
Büyük veri, bulut bilişim, nesnelerin interneti, sosyal ağlar, iş ağları ve bağlantı ekonomisi gibi kavramlar günümüzde meydana gelen dijital dönüşümün yapıtaşları olarak karşımıza çıkıyor. 2020 yılı itibariyle 50 milyar cihazın internete bağlı olacağı, halihazırda 1.3 milyar kişinin sosyal ağlar üzerinden haberleştiği, bugüne kadar üretilmiş olan tüm verinin yüzde 90’nının son iki yılda üretildiği bir dünyada yaşıyoruz. S/4HANA; şirketlerin bu şekilde günden güne daha da fazla dijitalleşen ve sürekli bağlantı halindeki bir dünyadaki ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve aynı zamanda bunu karmaşıklığa imkan vermeden yalın ve basit bir şekilde yapabilmeleri adına pazara sunuldu.
Söz konusu yazılım nerelerde kullanılacak?
S/4HANA, gerçek zamanlı bellek-içi platformu olan SAP HANA ve modern bir önyüz tecrübesi sunan SAP Fiori kullanılarak yeniden geliştirilmiş SAP’nin yeni nesil bir Kurumsal Kaynak Planlama – ERP çözümü ve 1992 yılında pazara sunduğumuz R/3 ERP’den bu yana en önemli yenilik. En önemli yenilik olmasının sebebi; tıpkı 1992 yılında istemci-sunucu mimarisine uygun olarak pazara sunulmuş entegre çalışan bir ERP sisteminin o zaman için bir ilk ve yenilikçi olması gibi; bugün itibariyle de şirketlerin dijital dünyanın ihtiyaçlarına cevap verebilmelerini sağlaması.
Yazılım Türkiye pazarına sunuldu mu? İş yazılımınızı tanıtırken daha çok hangi sektörleri hedeflediniz?
S4/HANA, 9 Şubat’ta New York borsasında yapılan resmi lansmanın ardından şubat ayı itibariyle Türkiye’deki müşterilerimizin de kullanımına sunuldu. Yazılım, ayrıca, SAP’nin mevcutta hizmet verdiği 26 endüstrinin tamamında kullanılıyor.
Peki, sunduğunuz yazılımla kurumlar açısından ne hedefleniyor?
Yaptığımız testlerde; standart bir veritabanı üzerinde 593GB yer kaplayan bir muhasebe veri setinin, S4/HANA üzerinde sadece 43GB yer kapladığını gözlemledik. Bunu mümkün kılan SAP HANA bellek-içi platformunun sunduğu yenilikçi mimari yaklaşımı. Bu yaklaşım, sadece BT anlamında bir fayda sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda süreçlerin daha basit tasarlanmasına ve kullanılmasına da imkan veriyor. Sadeleştirme konusunda diğer önemli bir unsur da, S4/HANA’nın aynı zamanda bulut üzerinden de kullanılabilmesi. Bu sayede şirketler herhangi bir altyapı yatırımına gerek olmaksızın, SAP tarafından sunulan periyodik güncellemeleri de otomatik olarak kullanarak S4/HANA’yı kullanabiliyorlar. Bunun yanında, S4/HANA’nın sağladığı en önemli fayda büyük veri, nesnelerin interneti, iş ağları ve sosyal ağlar gibi entegrasyon ihtiyaçlarını tek bir ortam üzerinden sunabilecek özellikler ile gelmesi. Böylece yapılması gereken entegrasyon miktarı, harcanması gereken efor minimize edilerek süreçlerin verimliliğinin artırılması sağlanıyor. Aynı zamanda, SAP S4/HANA radikal bir şekilde iş süreçlerini ve BT altyapılarını sadeleştirerek şirketlerin Dijital Dönüşüm’e hızlı bir şekilde adapte olmalarını sağlamak ve dolayısıyla yeniçağın iş ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri amacıyla geliştirildi. Karmaşıklığın ortadan kaldırılması ile şirketler “ışıkları açık tutmak”tan ziyade daha fazla iş gücünü inovasyona yönlendirme imkânına kavuşacaklar.