2000’li yıllarda bina otomasyon sistemleri geliştirmeye başlayan Alarko Carrier, geliştirdiği Çevre Göstergesi yazılımı ile bina içlerinde sıcaklık, nem ve karbondioksit oranlarının tek bir veri üzerinden ideal bir şekilde ayarlanmasını sağlıyor. Çalışanlar için ideal ortamı sağlayarak hata oranını yüzde 44 azalttığı belirtilen yazılımla ilgili detayları Alarko Carrier Kontrol ve Otomasyon Teknik Müdürü Metin Selçuk Ercan ile konuştuk.
Öncelikle kısaca Çevre Göstergesi yazılımından bahseder misiniz?
Binaların içindeki sıcaklık, nem ve karbondioksit oranlarının en ideal hale getirilmesini sağlayan Çevre Göstergesi; karmaşık bir fonksiyon oluşturan bu 3 fiziksel büyüklüğü, “0” ile “100” arasında anlaşılabilir tek bir değere dönüştürüyor. Böylece çok daha kolay kullanılabilen otomasyon yazılımıyla, bina içindeki çalışma ortamlarının en uygun seviyede tutulması sağlanıyor. İklim koşullarının en ekonomik şekilde ideal şartlara getirilmesi için, binanın yapısı ve kullanım amacı gibi kriterler de hesaba katılarak sistem işletmeye alınıyor, sonrasında kolay kullanılacak biçimde işletmeciye teslim ediliyor.
Konforlu çalışma koşulları
Birçok veriyi değerlendiren Alarko Carrier’ın geliştirdiği Çevre Göstergesi; sıcaklık, nem ve CO2 miktarı parametrelerini değişik kombinasyonlarda değerlendiren bir yazılım programı. “0” ile “100” arasında değişen bir gösterge sayesinde ideal ortamı sağlamaya yarayan sistemde, “100” en ideal değeri, “0” ise en kötü konfor durumunu belirtiyor.
Alarko Carrier’ın Çevre Göstergesi, operatörlerin aksaklığı kolayca anlamasına ve müdahale ederek binada yaşayan insanların verimli, konforlu koşullarda çalışmalarını sağlayabilmesine olanak veriyor.
Alarko Carrier, fabrika ortamları ve ofislerinde çevre göstergesi yazılımını kullanıyor mu? Kullanıyorsa, ne zamandan bu yana?
Alarko Carrier olarak 2000’li yıllardan itibaren, insanların en verimli olacağı ortam değerlerine odaklanan bina otomasyon teknolojileri alanında faaliyet gösteriyoruz. Çevre Göstergesi yazılımı uygulamasının sadece raporlamayla ilgili ilk örneklerinden birini, kendi fabrika ve ofislerimizde kullanıyoruz. Ancak, ortam değerleri kişilerin çalıştığı alana göre değişiklik gösterdiğinden, imalat ve pazarlama bölümü gibi alanlar için farklı değerler uygulanıyor.
Çok gelişmiş olan yeni sistemimizde, Çevre Göstergesi değerlerini eskisi gibi sadece raporlarda değil, her bölge için ayrı ve canlı olarak ekran üzerinde gösteriyoruz. Gösterge uygulamalı ilk projemizi, Azerbaycan’ın ve Kafkasların en yüksek binası olan Socar Tower’da hayata geçirdik. Türkiye’deki projelerimize uygulamak için, müşterilerimizle görüşmelerimiz devam ediyor.
Çevre Göstergesi nasıl bir verimlilik artışı sağlıyor?
Çevre Göstergesi, çalışanlar için ideal ortamı sağlayarak hata oranını %44 azaltıyor, böylece iki misli verimlilik artışı sağlıyor. Çevre Göstergesi projesi, bina otomasyon teknolojilerinde, personel verimliliğine doğrudan etki eden inovatif bir çalışma niteliğini taşıyor. Genel bütçenin %1’i ile %3’ü kadar maliyetle gerçekleştirebilen Çevre Göstergesi sistemi, bina otomasyonuyla birlikte sunulduğu için, müşteriye maliyeti düşük oluyor.
Diğer taraftan, bir alanın iklimlendirme kalitesi ölçülebilir hale getirilerek, işletmecinin çalışan performansını doğrudan etkilemesi sağlanıyor. Eğer sıcaklık, nem ve karbondioksit değerlerinin her birini ayrı ayrı değerlendirirsek, ortak oluşturdukları karmaşık fonksiyonun niteliğini göz ardı etmiş oluruz. Kendi başına bile yeterince karışık olan bu üç fiziksel büyüklüğün birlikte oluşturduğu kalitenin hesaplanması, sıradan bir otomasyon operatörünün yetkinliklerinin dışında kalıyor. Özellikle bu fiziksel değerlerin neden olduğu performans kayıplarının birbirinden farklılık göstermesi, durumu daha da karmaşıklaştırıyor. Geliştirilen Çevre Göstergesi uygulaması sayesinde, bu üç fiziksel büyüklük değişik kombinasyonlarda değerlendiriliyor. Çevre Göstergesi’nde “100” en ideal değeri, “0” ise en kötü konfor durumunu belirtiyor. Değerin kesinlikle 70’in altına düşmemesi gerekiyor.
Türkiye’de şirketlerin ideal ortamı sağlama konusunda ne kadar başarılı olduğunu gözlemliyorsunuz?
Günümüzde ülkemizde faaliyet gösteren şirketlerin, çalışanlarına tam olarak ideal bir ortam sağladığından bahsedemeyiz. Hatta işletmeciler, birim alan başına en az enerji harcayan bina olmak için yukardaki değerleri sınırlarına çekiyor. Oysa tasarruf edilen para, personelin verimlilik kaybından oluşan zararların yanında çok küçük kalıyor.