HopTo, şirketlere, Windows tabanlı altyapılarını mobil cihazlara açmaları için çalışıyor. Şirketin sunduğu çözümler arasında uzaktan Windows masaüstü servisleri, SharePoint siteleri ve bulut depolama servisleri yer alıyor. HopTo’dan Eilam, “Birçok şirkette gördüğümüz zorluk, uzun zamandır kullandıkları yazılım sayısının çok fazla olması. Bu yazılımlar üzerinde iş süreçleri yürüyor ve bu nedenle de yazılımları mobile dönüştürmek oldukça zor” diyor.
Güvenlik soru işareti
Mobil alanda sürekli yeni çözümler ortaya çıkıyor olmakla birlikte, bugünün mobil kurumlarının yaşadığı sıkıntılarda herhangi bir azalma yok. Bu zorluklar içinde en önemlilerinden biri güvenlik. IDC, 2015 sonunda şirketlerin sadece yüzde 15’inin uygun bir mobil güvenlik yönetimine sahip olacağı tahmininde bulunuyor.
Eilam, “Mobil cihazlar verileri lokal olarak depolamaya meyilli. Bu da dokümanların kolay bir şekilde yayılabilmesi gibi bir sorun ortaya çıkarıyor” diyor. Workspot’tan Kanaan ise ihtiyaç duyulanın bağlamsal güvenlik olduğuna dikkat çekiyor. Bağlamsal güvenlik uygulamasında cihaz, kullanıcının şirket için hassas verilere ulaşmaya çalıştığını anlayabilmeli ve buna göre ekstra yetkilendirme talep etmeli. Kanaan, bu güvenliği sağlayabilmenin, sektörün karşılaştığı en önemli zorluklardan birisi olduğunu vurguluyor. Özellikle de finans, sağlık gibi yasal düzenlemelerin sıkı olduğu sektörlerde…
Kanaan’a göre kurumsal mobiliteyle ilgili bir diğer ihtiyaç da ortak bir mobil uygulama geliştirme platformunun yaratılması. “Mobil cihazlar için kurumsal uygulama geliştirmek yavaş ve maliyetli bir süre. Bu alanda standartlaşma yok. Şirketler de bu konuda zorluk yaşıyor” diye konuşuyor Kanaan.
55