2014 yılında Japonya’da tanıtılan ve türünün ilk örneği olan Pepper isimli robot gelişimini sürdürmeye devam ediyor. O zamanlar telefon açma, eksik mutfak malzemelerini tespit etme gibi daha gündelik ve basit işlerde kullanılan Pepper, İskoçya Üniversitesi tarafından geliştirilerek pandemi döneminde yalnızlık çeken görece yaşı yüksek kişilere arkadaşlık yapmak ve sosyal ihtiyacı karşılamak için kullanılıyor.
Proje yöneticisi Mauro Dragone, “İçinde bulunduğumuz hassas dönemde robotların yeni bir role büründüklerini görmek ve yaşam kalitemizi artırdıklarına şahitlik etmek bizim için de şaşırtıcı bir durum.” diyor ve ekliyor, “Bu alandaki inovasyonlar yakın zamanda sağlık ve sosyal hizmet kavramında köklü değişimlere neden olacaktır.”
Sosyal bir deney
Ambient Assisted Living (Ortam Destekli Yaşam) ismi ile yürütülen deney, özel bakım ihtiyacı olan gruplar üzerine yoğunlaşıyor. Deneyler üniversitenin içerisinde kurulan iki oda bir salondan oluşan küçük evlerde gerçekleşiyor. Özellikle hafıza, işitme gibi kaybı olanlara destek olmak hedefleniyor. Bu tarz kişiler aynı zamanda sosyal mesafe nedeniyle de pandemi döneminde bakıcılara ulaşmakta zorlanıyor. Robotların üzerinde bulunan özel algılayıcılar devamlı olarak hastaların sağlık durumunu kontrol edip en ufak bir değişimde ilgili birimlere haber verecek şekilde tasarlanmış.
Etik değerler
Diğer taraftan robotların devamlı olarak veri toplaması konusunda bazı çevreler endişelerini dile getiriyor. Bu tarz robotların sayılarının artıp her eve gireceği bir gelecek senaryosunda sanırız robotların etik değerleri daha sert tartışma konularını gündeme taşıyacak.