Araştırma görevleri için robotlar insanlar nazaran çok daha zorlu koşullarda görev yapabildiği için büyük bir bilgi kaynağı haline geliyor. Son yıllarda özellikle okyanuslardaki kirlenme, buna paralel olarak canlıların sağlığı ve küresel ısınma konularında robotlardan sıklıkla yararlanılıyor. Özellikle sualtı robotları daha önce hiç olmadığı kadar görev alıyor.
Purdue Üniversitesi’nde bir ekip de özel bir çalışmaya imza atarak robotlar için suyun altında konumlanabilen özel bir liman geliştirdi. Robotlar artık buraya uğrayarak hem şarj olup daha uzun süre görev yapabilecek hem de bilgilerini daha verimli şekilde aktarabilecek.
Hedef, uzay çalışmaları
Autonomous underwater vehicle (AUV) yani sualtı otonom araçları kategorisinde devrim niteliğindeki bu gelişmelerin ucu bir hayli açık. Ekipte yer alan makine mühendisi ve profesör Nina Mahmoudian, “Özellikle bazı göllerde geliştirdiğimiz limanın çok işe yaradığını gördük. Suyun altı o kadar zorlu bir alan ki burada başarılı olduysanız her coğrafyada başarılı olursunuz. Bu nedenle yakın gelecekte teknolojilerimizin uzay araştırmalarında kullanılacağına eminiz.” diyor.
Mahmoudian robotların şarj olmak ve bilgi aktarmak için yüzeye çıkmasının çok maliyetli ve zaman kaybına yol açan bir işlem olduğunu söylüyor: “Artık gelişmiş donanıma sahip bir gemi ve mürettebatla robotu beklemek gerekmiyor. Otonom yapı o kadar başarılı ki tek yapmanız gereken bir tuşa basıp bilgileri sisteme kaydetmek. Üstelik geliştirdiğimiz liman son derece portatif. Yani onu kolaylıkla Satürn veya Jüpiter görevlerinde kullanabiliriz.”