Veri paylaşma araçları sayesinde küresel petrol şirketleri gelirlerini önemli derecede artırıyor. Buna karşın şirketler siber tehditlere daha fazla maruz kalma riski ile karşı karşıya geliyor. Ortadoğu’da Suudi Arabistan başta olmak üzere körfez ülkelerinde operasyon yürüten şirketlerin yüzde 95’i geçtiğimiz sene siber saldırıya maruz kaldığının altını çiziyor.
Tek yönlü trafik
Bu gelişmeler ışığında devlet tarafından kurulan Suudi Aramco şirketi öncelikli olarak verilerini bulut ortamına taşıdı. Güvenliğin bu sayede daha kontrol edilebilir olduğunu düşünen Suudi yetkililer, ağ ortamını daha sağlam ve güvenli hale getirmek için geleneksel yöntemlerin üzerine çıkarak veri diyotları kullanmaya başladılar. Veri diyotları tek taraflı iletişime izin veren ve iki ağ arasında çalışan kontrol mekanizmaları olarak tanımlanabilir. Bu tarz bir iletişim her ne kadar kulağa “tek yönlü” olarak gelse de kontrolü yüksek oranda sağlamak mümkün olabiliyor.
Stratejik silah
Uzmanlar bu radikal yöntemi fazlasıyla güvenli buluyor. Sisteme fiziksel olarak bir devre yerleştirildiği için dışarıdan casus yazılım gibi istenmeyen uygulamaların yerleştirilmesi neredeyse imkansız gözüküyor. Tabii burada kilit nokta veri diyotunun özelliği. Tamamen Suudi kaynak ve mühendislik sonucu üretilen bu parça, ülkenin stratejik silahlarından biri olarak kabul ediliyor. Akıllı şehir planlamacılığı ile teknolojiye büyük yatırım yapan Suudi Arabistan, siber güvenliği son derece ciddiye alarak sadece geçen sene 2 milyar dolar harcama yaptı.