Özellikle telefon sektöründe üreticiler telefonlarını kendi uygulamaları yüklü olarak satıyorlar. Bu durum özellikle bağımsız geliştiriciler tarafından zaman zaman eleştirilen bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bu alandaki durum önümüzdeki aylarda değişebilir.
ABD’de üzerinde tartışılmaya başlayan bir antitröst yasasına göre teknoloji devleri kendi uygulamalarını sattıkları cihazlara otomatik olarak yükleyemeyecekler. Bu durum sadece telefonlarda değil tablet, bilgisayar ya da akıllı saat gibi cihazlarda da karşımıza çıkıyordu.
Bu durum özellikle bağımsız uygulama geliştiricilerinin uzun yıllardır şikayet ettiği bir konuydu. Geçtiğimiz yıllarda Microsoft’a kendi web tarayıcı Explorer’ı Windows sürümlerinde kullanmaya mecbur tuttuğu gerekçesiyle dava açılmıştı. Bu davalar sonucunda Microsoft, ön tanımlı olarak gelen Explorer’ın yerine farklı alternatifler konulabilmesine izin vermek zorunda kalmıştı.
Benzer bir durum önümüzdeki dönemde telefon ya da akıllı saat üreticileri için de hayata geçirilecek gibi görünüyor. Bu durum özellikle Google ve Apple gibi teknoloji devlerini etkileyecek. Zira Google kendi işletim sistemi olan Android’te birçok uygulamayı fabrika çıkışı olarak yüklüyor. Benzer durum Apple’ın iOS işletim sistemi ve donanım ürünleri için de geçerli.
Uygulamanın hayata nasıl geçirileceği konusunda henüz net bir bilgi yok. Yasa tasarısının ise halen tartışma aşamasında olduğunu ve kesin bir kararın çıkmadığını belirtelim.