Teletıp, 10 kullanım alanıyla sağlık hizmetlerini dönüştürüyor

Teleyoğunbakım elemanları; ana yaşam göstergeleri, laboratuvar sonuçları ve doktor veya sağlık görevlilerinin hasta defterine aldığı notlar gibi hastaya ilişkin tüm verilere erişebilir. Bu sistemde yatak başı değerlendirmelerinde bulunabilmek veya doktor ile görüşme yapabilmek için bir veya iki yönlü kamera bulunur.
Teletıp sistemleriyle uzaktan değerlendirmede bulunan doktorlar, yoğun bakım ünitesinde görev yapan doktorlar gibi dikkat dağıtabilecek unsurlar ile karşılaşmadıkları için hastanın gelişimini daha yakından gözleyebilir ve yeni tedavi ve ilaç önerilerinde bulunabilir. 2011 yılında Arizona Republic adlı yayına ABD’nin Phoenix şehrinde yatan bir hasta verdiği demeçte, teletıp sistemleriyle İsrail’den destek veren doktorların hastane çalışanlarından daha iyi bir sağlık hizmeti sunduğunu diyordu.

3) Hastalara kendi evlerinde rehabilitasyon sağlayın

İnflamatuar bağırsak rahatsızlığı çeken bir hastanın verileri, elektronik baskül üzerinden ev içinde bulunan bilgi işlemciye ve oradan sağlık kuruluşundaki sunucu ve bilgisayarına aktarılır. Sağlık biriminin değerlendirme ve yönlendirmeleri yine aynı yoldan hastaya iletilir.
İnflamatuar bağırsak rahatsızlığı çeken bir hastanın verileri, elektronik baskül üzerinden ev içinde bulunan bilgi işlemciye ve oradan sağlık kuruluşundaki sunucu ve bilgisayarına aktarılır. Sağlık biriminin değerlendirme ve yönlendirmeleri yine aynı yoldan hastaya iletilir.
Hastalar acil servis veya yoğun bakım ünitelerinden çıktıklarında bakım süreci yeni başlıyor demektir. Bu özellikle felç geçirmiş veya çoklu doku sertleşmesi, Parkinson ya da bunama gibi diğer nörolojik hastalıklardan mustarip hastaların iyileşmesi sürecinde önemlidir. Şehir merkezinde veya kırsal bir alanda yaşıyor olmasından bağımsız bir şekilde bu tür hastaların sağlık kuruluşuna götürülmesi zordur.
Rehabilitasyon sürecinde teletıp teknolojisinden faydalanılması birçok sorunun üstesinden gelinmesine yardımcı olur. Bunlar arasında bilişsel veya psikolojik değerlendirmelerin yürütülebilmesi, grup terapilerin yapılabilmesi, hastalara online kaynakların sağlanması ve hastaların adım sayaç okumalarının uzaktan gözlemlenerek günlük egzersizlerin olması gerektiği gibi yapıldığından emin olunması var.
Teletıp, ayrıca, hastaların online eğitim toplantılarında yer almasını sağlayıp, haberleşme imkanının bulunduğu noktada bir eğitmen eşliğinde fiziki rehabilitasyona katılmasını sağlayarak akciğer hastalıklarının iyileştirilmesinde de kullanılabilir.

4) Hastaların kalp hastalığı riskini azaltın

Kardiyovasküler hastalıklar dünyada yaşanan ölümlerin önemli bir nedenini oluşturuyor. İlaç tedavileri veya yaşam tarzında yaratılabilecek değişiklikler, birçok ölümün önüne geçişmesine yardımcı olabilir. Ancak bunun için hastaların; sigarayı bırakmak, kilo vermek, yeme alışkanlıklarını değiştirmek veya egzersiz programına başlayabilmek gibi süreçlerde doktorları ile yakın bir şekilde çalışması gerekiyor. Sık sık muayene ziyaretleri yapılması ise hem doktorlar hem de hastalar için zor olabilir.
Teletıp, bu ihtiyaçlara yanıt verebilir. Buna iyi bir örnek Philadelphia’da hayata geçirilen kardiyovasküler hastalık yönetim programları. Programlar sayesinde hastaların, sağlık hizmeti sağlayıcıdan online bilgi alıp gönderebilmeleri halinde bu programlara en az iki kez gönüllü olarak katıldıkları görüldü.

İlgili Makaleler

5) Diyabet hastalarını daha sağlıklı beslenmeleri için cesaretlendirin

ABD’de diyabete yönelik sunulan sağlık hizmetlere harcanan para, yatarak tedavi ve ayakta hasta ziyaretleri dahil olmak üzere yılda 100 milyar dolar düzeyinde. eHealth Initiative tarafından yapılan araştırma teletıbbın, özellikle ileri yaştaki diyabet hastalarını sağlıklarına kavuşturabilmek için imkân yarattığını ortaya koyuyor.
Bunda başarılı olunabilmesi için iki şeyin yerine getirilmesi gerekiyor. Bunlardan ilki, hastanın özyeterliliğini artırması veya glisemik kontrolünü geliştirebilecek aktiviteleri yapabileceğine inanabilmesi için doktorun hasta ile iletişime geçmesini sağlamak. İkincisi ise hastanın davranışını başarılı bir şekilde değiştirmek için hedefler koyan tedavi planları yaratmak. Mobil sağlık teknolojisi ile her ikisi de giderek daha kolay hale geliyor. Bu teknolojiler hastanın aldığı kalorileri hesaplamasına, temel sağlık göstergelerini kontrol etmesine, egzersizlerini sisteme girmesine ve ilaç dozları ve alma süresinin kontrol edebilmesine yardımcı oluyor. Ayrıca diyabet hastalarındaki gelişmeyi sürekli kontrol etmek zorunda olan doktor ve hemşireler için de büyük kolaylık.

6) Kronik sağlık sorunlarının yönetiminde hastaya güç verin

Diyabet hastalarına ek olarak, hipertansiyon ve sindirimle ilgili hastalıklar gibi uzun süren kronik hastalıklardan mustarip hastalara, teletıp çözümlerinin kullanıldığı kendi kendine yönetim sistemi uygulanabilir.

Önceki sayfa 1 2 3 4Sonraki sayfa

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu