10) Dünyanın her yerinde kırsal bölgelerdeki sağlık hizmetlerini geliştirin
Şimdiye kadar verilen örneklerden teletıp teknolojisinin ABD’nin kırsal alanları için büyük imkanlar sunduğunu görmeniz mümkün. Oysa ki, bu teknolojinin yaratabileceği en büyük etki Afrika’da ve sağlık hizmetlerinden eşit derecede faydalanamayan ve erişimde sorun yaşayan dünyanın diğer gelişmekte olan alanlarında hissedilebilir. Uzaktan danışmanlık hizmeti, sağlık sorunları nispeten daha küçükken, önemli bir problem haline gelmeden tespit edilmesine yardımcı olabilir. Örneğin kataraktlar körlüğe neden olmadan tedavi edilebilir ya da yeni anne olan kadınlar, çocuk bakımı ve kendi medikal ihtiyaçlarıyla ilgili ihtiyaç duydukları eğitimsel kaynaklara ulaşabilir.
Ne var ki, tarıma dayalı olmayı sürdürdükleri ve iş ve toplumsal gelişim belli bir düzeyde kaldığı için kırsal alanlarda bilgisayar, yazıcılar, tarayıcılar gibi ekipmanlar büyük bir ihtiyaç olmayı sürdürüyor. Gelişmekte olan ülkelerde cep telefonuna sahip kişi sayısı bilgisayara sahip kişilerden daha fazla olduğu için, kullanılan ilacın sahte olup olmadığını söyleyebilen barkod okuyucusu gibi mobil sağlık uygulamaları ihtiyaçlara cevap verebilir.
Teletıpta risk yönetimi ihmal edilmemeli
Teletıp teknolojisinin kullanımı bir takım riskler de barındırıyor. Sosyal güvenlik numaraları ve medikal raporlar gibi kişisel sağlık bilgileri ve kişi tespitine yol açabilen bilgilerin güvenli bir şekilde aktarabilmek için hem hastalar hem doktorların donanım ve yazılım güvenliğine sahip olması gerekiyor. Şirketinizin teletıp risk yönetim stratejilerinin bunu sağlayabilmek için çok farklı sorunları adresleyebilmesi gerekiyor.
Devletin teletıp için yasal düzenlemeler yapması ile işe başlanabilir. Bu düzenlemeler hangi sağlık kuruluşlarının teletıp hizmetlerini verebileceği veya bu hizmetlerden yararlanabileceğini belirler. Bu noktada hangi doktorların bu servislere dahil olabileceği ve bunun için ne gibi ayrıcalık ve sertifikalara sahip olunması gerektiğinin belirlenmesi de önemli.
Tüm bunlara ek olarak sağlık kuruluşlarının teletıp yönergeleri için bir taslak oluşturması ve bunda iş ortaklığı sağlayacağı kurumlarının adlarını ve türlerini sıralaması gerekiyor. Yaratılacak yönergelerde iş ortaklığına gidilecek kurumlardaki hemşirelerin, radyoloji uzmanlarının, doktor yardımcılarının isimleri de yer alabilir. Tüm bunlar hasta verilerine tam olarak kimlerin erişebileceğini ortaya koyabilmek açısından önemli.
Tüm bunlar sağlık kurumunu teletıp üzerinden gerçekleştirilebilecek sahtekarlıklardan koruyacaktır.
Sağlık giderlerinin yükselmesi ve daha iyi bir sağlık hizmeti talebi, kurumları teletıbbın faydalarını anlamaya yönlendiriyor. Her ne kadar teknoloji beraberinde bir takım sınırlamalar ve risklerle birlikte gelse de, birçok araştırma teletıbbın sağlık hizmetlerini tamamlayıcı unsur haline gelebileceğini ve birçok durumda da hasta deneyimini geliştirebileceğini ortaya koyuyor. Bundan sonraki dönemde teletıp teknolojisinin kullanılabileceği alanların genişlemesini göreceksiniz.