Türk uzay şirketi Plan-S, 6G bağlantısı için harekete geçti

Plan-S, uydu temelli IoT çözümlerinden başlayarak, şimdi uydu üzerinden doğrudan cep telefonlarına 6G bağlantısı sağlama hedefiyle ilerliyor.

Türkiye’nin ilk sivil uzay şirketi Plan-S, uydu tabanlı teknolojilerle küresel arenada dikkat çekiyor. 2021 yılında Ankara Bilkent Cyberpark’ta kurulan şirket, kısa sürede gerçekleştirdiği atılımlarla uluslararası uzay yarışında önemli bir konuma geldi.

Plan-S, uydu temelli IoT çözümlerinden başlayarak, şimdi uydu üzerinden doğrudan cep telefonlarına 6G bağlantısı sağlama hedefiyle ilerliyor. Şirketin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, “Daha büyük hedeflere ulaşmak için yatırım turuna çıkıyoruz. Uzaya gönderdiğimiz dört uydu, çok daha kapsamlı projelerimizin sadece başlangıcı,” ifadelerini kullandı.

Plan-S, geçtiğimiz günlerde uzaya dört yeni uydu göndererek önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı. Şirket, 400 milyon dolar değerleme üzerinden 40 milyon dolarlık yatırım toplamayı hedefliyor. Bu sermaye, Connecta IoT ve Observa takım uydularının genişletilmesi, 5G/6G teknolojileri için Ar-Ge çalışmaları ve IoT hizmetlerinin küresel çapta yaygınlaştırılması için kullanılacak.

Aslanhan, uzay teknolojilerinin maliyetli bir alan olduğunu vurgulayarak, “Türkiye bu alanda hızlı hareket eden ülkelerden biri. Ancak yüksek maliyetler nedeniyle devlet destekleri, teşvikler ve hibeler kritik önem taşıyor,” dedi.

Uydu tabanlı 6G ve NTN teknolojileri

Plan-S’in nihai hedefi, uydu üzerinden doğrudan 6G bağlantısı sağlayarak cep telefonlarına ve diğer cihazlara yüksek hızlı iletişim sunmak. Bu doğrultuda, karasal olmayan ağlar (NTN) üzerinde çalışmalara hız verildi.

Şirket şu anda yörüngede bulunan Connecta uydularıyla tarım, enerji, lojistik ve sigorta gibi sektörlere IoT hizmetleri sağlıyor. Bunun yanı sıra, Observa uydularıyla yüksek çözünürlüklü yeryüzü gözlemi yapılıyor. 2025’te fırlatılması planlanan yeni uydularla, gözlem çözünürlüğünün 30 santimetreye kadar düşürülmesi hedefleniyor.

Plan-S, IoT iletişim hizmetlerini önce Türkiye ve Türk Cumhuriyetlerinde, ardından Körfez Bölgesi, Afrika, Asya Pasifik ve Avrupa’da genişletmeyi planlıyor. Şirket, 2030 yılına kadar 200 IoT uydusu ve 60 Observa uydusunu yörüngeye yerleştirerek küresel kapsama alanı oluşturmayı hedefliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu