Katılımcılara görme engellilerin dünyasını günlük hayattan kesitlerle deneyimleten Karanlıkta Diyalog sergisi, Turkcell’in desteğiyle engelleri ortadan kaldırıyor.
İstanbul Social Enterprise tarafından Gayrettepe metro istasyonunda kurulan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Ulaşım A.Ş. ev sahipliğinde düzenlenen sergiye, Ekim 2015’ten itibaren Turkcell’in iş ortaklığı ile işitmeme deneyimini yaşatan “Sessizlikte Diyalog, 2016 yılında ise yaşlılığın deneyimlendiği “Zaman ile Diyalog” bölümü eklenmiş olacak. Böylece Ekim 2015’ten itibaren “Turkcell Diyalog Müzesi” adı altında devam edecek.
Bugüne kadar 32 ülke ve 135 şehirde 8 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlayan Karanlıkta Diyalog sergisi, Turkcell’in desteği ile bir taraftan içeriğini zenginleştirirken, diğer taraftan engelli istihdamına katkıda bulunuyor. Serginin internet altyapısı ve tüm genişbant ihtiyacı ise Turkcell Superonline tarafından sağlanıyor.
“Turkcell olarak amacımız fayda yaratmak”
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Burak Sevilengül şunları söyledi: “Turkcell Grup olarak, engelli vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmak ve onları hayatın içine daha fazla katmak için ‘Engel Tanımayanlar’ çatısı altında bugüne dek pek çok yenilikçi çözüm ve proje ürettik. Bu çatı, durağan bir imkanlar bütünü değil, teknolojiye ve sosyal şartlara paralel sürekli gelişen bir yapı. Amacımız farkındalık yaratmanın bir adım ötesine geçerek elimizden geldiğince dezavantajları ortadan kaldırmak ve onları sosyal hayata dahil etmek. Karanlıkta Diyalog sergisi bu anlamda bizim için büyük önem taşıyor.
Bugüne kadar tüm dünyada 6 binden fazla engelliye istihdam yaratan proje kapsamında, Turkcell’in desteği ile İstanbul’da 30 görme engelliye istihdam sağlanıyor. Serginin Ekim ayında Turkcell Diyalog Müzesi’ne dönüşümü gerçekleşecek. Ardından Sessizlikte Diyalog ve Zaman ile Diyalog bölümlerinin de eklenmesiyle işitme engelli ve yaşlılar dahil olmak üzere 70’e yakın kişiye istihdam sağlanması planlanıyor. Anahtar kelime ‘fırsat eşitliği’. Turkcell, hem fırsat eşitliği olanağının büyütülmesi, hem de engellilere yönelik önyargıların ortadan kaldırılması hedefiyle elini bir kez daha taşın altına koyuyor. Farklılıkları bir ‘ötekileştirme’ bahanesi olarak görmek yerine, empati duygumuzun gelişmesi için önemli bir fırsat olarak değerlendirmek gerek. Bu bakımdan Karanlıkta Diyalog sergisine verdiğimiz desteğin, İstanbul’a ve Türkiye’ye değer katan bir proje olduğunu düşünüyoruz.”
“Kalıcı bir Diyalog Müzesi’ni İstanbul’a kazandırdık”
İstanbul Social Enterprise Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Hakan Elbir; ”Turkcell’le gerçekleştirdiğimiz işbirliği çerçevesinde yarattığımız sosyal etkinin çok daha geniş kitlelere ulaşacağına inanıyoruz. Uluslararası Karanlıkta Diyalog camiasının en yeni üyelerinden bir tanesi olarak; yaratılan iş modeli, engelli istihdamı ve ulaşılan yüksek ziyaretçi sayısı ile dünyada örnek vaka gösterilmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Turkcell’le işbirliğimiz neticesinde kalıcı bir Diyalog Müzesi’ni İstanbul’a kazandırırken Karanlıkta Diyalog sergisini de bu yıl Ankara’da ziyaretçiler ile buluşturuyoruz. Böylece hem tüm Türkiye’ye yayılmak gibi uzun vadeli hedefimize emin adımlarla ilerlerken hem de pek çok engelli bireyin direkt ve dolaylı istihdamına katkıda bulunuyoruz.”
İstanbul’u geziyorum gözlerim kapalı…
Karanlıkta Diyalog sergisi, katılımcıları İstanbul’un sembolü haline gelmiş kentsel mekanları bir kez de karanlıkta gezmeye davet ediyor. Vapura binme, parklarda dolaşma, trafikte karşıdan karşıya geçme, Beyoğlu tramvayına binme, semt pazarı gezme gibi çok çeşitli etkinlikler, görme engelli rehberler eşliğinde gerçekleştirilirken duyulara dayalı yeni “görme” biçimleri de keşfediliyor. Sergi kapsamında, vapur seyir halindeyken ziyaretçiler Turkcell Hayal Ortağım servisi sayesinde görme engellilerin nasıl kitap okuduğunu deneyimleyebiliyor.
Gençlerin de bu deneyimi yaşamasını önemseyen Turkcell, 2015 sonuna kadar tüm gnçtrkcll’liler için 1 bilet alana 1 bilet bedava kampanyası uyguluyor.
Dünyada bir ilk: Zifiri karanlıkta futbol maçı
Turkcell’in Görme Engelliler Spor Federasyonu’na verdiği destek, sergi kapsamında yeni bir boyuta taşınıyor. Yeni eklenen “karanlıkta şut atma” bölümü ve dünyada bir ilk olan “Turkcell-Bu Maça Gözü Kapalı Girilir” deneyim alanı, görmeden futbol oynamanın ne anlama geldiğini katılımcıların bizzat yaşamasını sağlıyor. İsteyenler, maçı dışarıda bulunan tribünlerden izleyebiliyor. Deneyim alanında önümüzdeki dönemde üniversiteler arası özel turnuvalar düzenlenmesi hedefleniyor. Bu alandan elde edilecek gelirin bir bölümü, Görme Engelliler Spor Federasyonu’na bağışlanacak.
Sessizlik lütfen… Yaşlı sizsiniz!
Turkcell Diyalog Müzesi, Ekim ayından itibaren “Sessizlikte Diyalog” sergisine de ev sahipliği yapacak. Ziyaretçileri işitme engelli rehberler eşliğinde sessiz dünyaya taşıyacak bu serginin ardından, 2016 yılında, müzeye bu kez yaşlılık deneyimini yaşatan “Zaman ile Diyalog” bölümü eklenecek.