TÜBİTAK ve Çin Ulusal Doğal Bilimler Vakfı (NSFC), kanser tedavisinde yapay zeka, manyetik rezonans görüntüleme teknolojileri ve sürdürülebilir tarım konularında ortak araştırma projelerini desteklemek amacıyla iş birliği yapacak. 2025 yılı için belirlenen bu iş birliği çağrısıyla iki ülkenin bilim insanları, yenilikçi projeler geliştirme fırsatı yakalayacak.
Kanser tedavisinde yapay zeka desteği
Çağrı kapsamında öncelikli alanlardan biri, kanser immünoterapisi ve klinik translasyonel araştırmalar olarak belirlendi. Türkiye ve Çin’den araştırmacılar, kanser tedavisinde büyük veri analitiği ve yapay zekanın kullanımını içeren projeler üzerinde çalışacak. İmmünoterapi kapsamında, bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlar, aşılar ve antikor geliştirme çalışmaları desteklenecek.
Gelişmiş manyetik rezonans ve ultrason teknolojileri
İş birliğinin ikinci odak noktası, tıbbi görüntüleme alanında ilerlemeler kaydetmek olacak. Manyetik rezonans görüntüleme (MR) ve ultrason teknolojileri üzerine yapılacak çalışmalar, büyük veri ve yapay zeka ile desteklenecek. Bu sayede daha yüksek çözünürlüklü ve ayrıntılı anatomik görüntüler elde edilmesi hedefleniyor. Türk ve Çinli bilim insanları, tıbbi teşhis süreçlerini daha hızlı ve güvenilir hale getirecek projeler geliştirecek.
Sürdürülebilir tarım için bilimsel iş birliği
İş birliğinin üçüncü alanı ise yeşil ve sürdürülebilir tarım olacak. Türkiye, Avrupa Birliği ile yürüttüğü Yeşil Mutabakat kapsamındaki projelerine ek olarak, Çin ile de çevre dostu tarım uygulamalarına odaklanacak. İklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik kaybına karşı gıda güvenliğini sağlamak, ekolojik tarım sistemlerini geliştirmek ve küresel ölçekte sürdürülebilirliğe katkıda bulunmak için ortak projeler desteklenecek.
Projeler için başvuru süreci
Türkiye’den araştırmacıların, projelerini Çin’de çalışan bilim insanlarıyla ortak yürütmeleri gerekiyor. Tek taraflı başvurular kabul edilmeyecek. Başvurular, TÜBİTAK’ın Elektronik Başvuru Sistemi üzerinden 30 Mayıs saat 23.59’a kadar yapılabilecek.
Desteklenecek projeler için belirlenen finansman üst limiti Türk araştırmacılar için 3 milyon TL, Çinli araştırmacılar için ise yaklaşık 5 milyon TL (1 milyon yuan) olarak açıklandı. İş birliği kapsamında toplam 8 projeye fon sağlanması planlanıyor. Proje süresi en fazla 36 ay olacak ve uluslararası ziyaretler yılda 60 günü aşamayacak.
Projeler, bilimsel ve teknolojik yenilikçilik, metodoloji, yönetim süreci, ikili iş birliğinin stratejik önemi ve beklenen etkisi gibi kriterlere göre değerlendirilecek. Türkiye ve Çin arasındaki bu iş birliği, hem sağlık hem de tarım alanında önemli bilimsel gelişmelerin kapılarını aralayacak.