Türkiye’de çok sayıda global ve yerel önemli markayla gerçekleştirdiği projeler kapsamında aktif Beacon sayısını Temmuz 2015 itibariyle 10.000 adete çıkardığını açıklayan Blesh, lider olduğu alanda Türkiye’nin Beacon kullanım haritasını da çıkardı. Beacon’lar, Blesh’in entegre olduğu 50’nin üzerinde mobil uygulama (app) ile çalışıyor. İlgili uygulamaların aktif indirilme rakamı odağında toplamda 6 milyon kişiye dokunan Blesh, bu kapsamda 25 milyon kişiye ulaşma potansiyeline de sahip oluyor.
Nesnelerin İnterneti ve sensörler konusunda Türkiye’de ve dünyada hizmet veren, Eddystone, Physical Web gibi teknolojilerin küresel oyuncusu olan Blesh, Türkiye’nin iBeacon haritasını çıkardı. 2015 yılı Temmuz ayı itibariyle gelinen noktada 10.000’in üzerinde sensörü iki yıldan az bir sürede Türkiye geneline yerleştiren Blesh, Türkiye’nin önde gelen marka ve kuruluşlarının mikro lokasyon bazlı iletişimini yönetiyor.
Beacon Teknolojisini En Çok Perakende ve Bankacılık Sektörleri Sahipleniyor
Türkiye’nin tam olarak 49 şehrine yayılmış olan Blesh beacon cihazları, Migros, Koçtaş gibi mağazalarda, Sabiha Gökçen Havalimanı, İstanbul M2 metro istasyonları, Zorlu Center’ın da dahil olduğu 100’ün üzerinde AVM, DenizBank şube ve ATM’leri, fastPay üye işyerleri, iddaa bayileri, Caffe Nero, Simit Sarayı, Kahve Dünyası, Domino’s Pizza gibi zincirlerde yer alıyor. 250’nin üzerinde plaza ve üniversitede de Blesh beacon cihazı kurulmuş durumda ve aktif olarak çalışıyor.
Büyük Hacimli Mağazalarda Ortalama 100 Beacon Kullanılıyor
Mikro lokasyon bazlı iletişimde, özellikle büyük hacimli mağazalarda, mağaza başına 100’ün üzerinde beacon düşüyor. Rafların arasına konulan beacon’lar ile reyon bazlı iletişim yapılabiliyor. Böylece tüketicilerin mağaza içlerindeki hareketleri en ince ayrıntısına kadar anlamlandırılabiliyor.
Konuya ilişkin açıklama yapan Blesh CEO’su Devrim Sönmez, “Blesh, Apple ile Google’In iş ortağı olarak yoluna emin adımlarla devam ediyor. Küresel pazarda da önemli bir rekabet içindeyiz. Türkiye’deki lider pozisyonumuz kapsamında ülkemizdeki beacon kullanım haritasını çıkardık. Mevcut duruma göre özellikle havalimanı, restoran gibi noktalar ile perakende ve bankacılık sektörlerinde kullanılan beacon sayısının önümüzdeki dönemde daha da artacağını öngörüyoruz. ABI Research araştırmasına göre dünyada beacon cihazlarının sayısının 2020’de 400 milyonu aşması bekleniyor. Biz de Blesh olarak iki yıldan az sürede gerçekleştirdiğimiz 10 bin sensör yayılımını önümüzdeki 3 ay gibi kısa bir süre içerisinde 20 bin seviyesine getirmeyi hedefliyoruz” dedi.