Down Detector’a göre, sosyal medya platformundaki sorunlar binlerce kişi için saat 15.00’ten (TSI) sonra başladı. Yine Down Detector’daki bilgilere göre aynı anda Avrupa ülkeleri ve ABD’de on binlerce kullanıcı Twitter’a erişemediklerini rapor ettiler.
Yapılan bildirimlerin neredeyse %51’i Twitter’ın mobil uygulaması ve Web sitesine erişemediklerini bildiriyor. %5’lik bir kısım ise siteye erişim sağladıklarını ancak sayfalarının güncellenmediğini belirtiyor.
Bu ilk kesinti değil
Twitter daha önce de pek çok kez global veya kısmi kesinti yapmak zorunda kalmıştı. 2 yıl önce yine 2 saatlik bir kesinti yaşanmış ve şirket tarafından pek de tatminkar olmayan bir açıklama gelmişti.
Twitter, kesintinin bir güvenlik ihlali veya hack’ten kaynaklandığına dair bir kanıt olmadığını söylemiş, “Son sorun, iç sistemlerimizde yanlışlıkla yaptığımız bir değişiklikten kaynaklandı.” demişti.
Dünyanın en büyük altyapılarından biri
Twitter’ın dünya çapındaki ağı, dünya çapındaki birçok veri merkezinde bulunan 3.000’den fazla sunucu ile birbirine bağlı. Yani merkezi tek veya birkaç noktadan yönetilmiyor. Twitter üzerinde akan trafiğin %60’ı küresel ağ omurgasından geçerek bulunan ülkeye en yakın sunucularda sonlanıyor ve kullanıcının istemcisine ulaştırılıyor. Bu sebeple, bazen uç noktalarda yaşanan sorunlar doğrudan erişim engeline neden olmuyor. Kimi zaman kullanıcılar bu uç noktalardan yaşanan sorunlardan dolayı yavaş yükleme sorunları yaşayabiliyordu. Ancak şu anda yaşanan durum global bir kesinti gibi görünüyor.