Ukrayna, Rusya’nın işgali sırasında toplanan milyonlarca saatlik drone görüntüsüyle, savaş alanında yapay zeka sistemlerinin eğitimine yönelik önemli bir veri kaynağı oluşturuyor. Bu görüntüler, yapay zekaların daha hızlı ve doğru kararlar almasını sağlamak için kullanılacak ve savaş taktiklerinden hedef tespitine kadar birçok alanda kritik bir rol oynayacak.
Yapay zeka, hedef tespiti ve stratejik kararlarda kullanılacak
Ukrayna’nın OCHI sistemi, savaş alanında aktif olarak görev yapan 15.000’den fazla drone ekibinden gelen verileri merkezi bir noktada topluyor. 2022 yılından itibaren yaklaşık 2 milyon saatlik drone görüntüsü kaydedildi. Bu veriler, yapay zekaların hedef tespiti, savaş taktikleri ve silahların etkinliğini değerlendirme gibi konularda eğitim almasını sağlıyor. Ukrayna’nın bu verileri, sadece savaşın kaydını tutmakla kalmıyor, aynı zamanda yapay zekaların daha hızlı ve doğru kararlar almasına imkan tanıyor. OCHI’nin kurucusu Oleksandr Dmitriev, bu büyük veri setinin yapay zekayı geliştirecek “besin kaynağı” gibi olduğunu belirtiyor.
Toplanan bu devasa veri seti, yalnızca Ukrayna’nın savaş stratejilerine değil, aynı zamanda uluslararası müttefiklerinin de yapay zeka sistemlerini geliştirmesine yardımcı olabilir. ABD ve diğer Batılı ülkeler, bu verilerin özellikle Çin’le olası bir çatışma için de faydalı olabileceğini belirtiyor.
Ukrayna, OCHI dışında, savunma bakanlığının geliştirdiği Avengers adlı başka bir sistemle de drone ve CCTV verilerini topluyor. Bu sistem, haftada 12.000 Rus askeri aracını tespit edebiliyor. Ayrıca, Ukrayna’nın drone’ları, artık insansız hava araçlarının kendi başlarına hedeflere yönelmesine imkan tanıyan yapay zeka sistemleriyle donatılmış durumda.