Ukrayna’ya göre NATO, savaşı siber bir tatbikat olarak görüyor

Ukraynalı liderler, ülkenin yeni siber silahlar ve taktikler için bir "deneme alanı" haline geldiğini belirtiyor.

Ukrayna kuvvetleri Rus işgalcilerine karşı direnmeye devam ediyor. Moskova, yedi aylık savaşta ivme kazanmaya çalışırken, büyük ölçüde görünmeyen bir siber savaş şiddetleniyor. Ukraynalı liderler, ülkenin yeni siber silahlar ve taktikler için bir “deneme alanı” haline geldiğini belirterek, Kiev’in yabancı ortaklarla devam eden yakın işbirliğinin NATO, Avrupa Birliği ve diğerlerine Rus yetenekleri hakkında bilgi edinmek için nadir bir fırsat sunduğunu belirtti.

Ukrayna Devlet Özel İletişim ve Bilgi Koruma Servisi Başkanı Yurii Shchyhol, konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi:

“Biz fiilen sekiz yıldır Rusya ile savaş halindeyiz. Bütün bu yıllar boyunca Rusya, hem kamu hem de özel olarak Ukrayna’daki bilgi sistemlerine siber saldırılar düzenledi. Ukrayna sadece saldırıların hedefi değil, aynı zamanda modern siber silahlar için bir test alanı haline geldi.”

Savaşın başından bugüne, ulusal ağların güvenliğini sağlamakla yoğun olarak ilgilenen Ukraynalı bir telekomünikasyon devi olan KyivStar’a göre, kimlik avı saldırılarının yoğunluğu yüzde 300, DDoS saldırıları yüzde 200 ve kötü amaçlı yazılım saldırıları yüzde 400’e kadar arttı. Şirket, Rus saldırılarının daha uzun ve daha güçlü hale geldiğini de sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu